Annons

Annons

Annons

Bredaryd

Dystert för knallarna i coronatider – men Kerstin ger inte upp

Det är en tuff tid för marknadsknallarna i coronatider. Kerstin Magnusson har arbetat som knalle i 32 år. Hon tror att många marknader kan komma att stänga för gott. Men själv har hon inga planer på att sluta.

Kerstin Magnusson och hennes make riggar upp sitt marknadsstånd utanför fabriken i Bredaryd en gång i månaden.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Kerstin Magnusson och hennes make Peter Eklund har arbetat som knallar i drygt tre decennier. Från mars till oktober har de sålt sina påsar och bakformar på marknader runt om i landet. Efter pensionen har knalleverksamheten varit ett sätt att dryga ut kassan, men också ett sätt att leva.

— Under hela hösten och vintern längtar man till våren så att man kan få komma ut. För oss har det blivit en livsstil och vi brukar åka på minst 50 marknader om året, säger Kerstin Magnusson.

Kerstin Magnusson befarar att många knallar kommer att börja syssla med annat.

Bild: Lina Alkner Timner

Men i år har ingenting varit som vanligt. I våras ställdes all torghandel och alla marknader in som en följd av coronapandemin.

Annons

Annons

— Torghandeln återinfördes visserligen i maj, så det har vi åkt ut på en hel del, men det lockar inte på långt när lika mycket folk. På marknader går folk och strosar, vid en torghandel kommer de och handlar det de ska och åker sedan hem, säger Kerstin Magnusson.

För henne och maken har nedstängningen inte inneburit någon ekonomisk katastrof eftersom de båda har pensionen att luta sig mot, men för många andra har det varit svårare.

— Vissa har kanske fått lite bidrag från staten, men många har fått lägga ned sin verksamhet och satsa på annat. Eftersom jag är med och arrangerar Bredaryds marknad känner jag många knallar och vet hur de har det.

Kerstin Magnusson befarar att flera av Sveriges mindre marknader nu kan komma att försvinna helt i takt med att knallarna blir allt färre.

— Att arbeta som knalle är hårt arbete, med många tunga lyft och långa arbetsdagar. Det tilltalar nog inte den yngre generationen, de är kanske lite för bekväma, säger Kerstin Magnusson.

Hon tror dock inte att Bredaryds marknad är i riskzonen för att tvingas lägga ned.

— För vår del är det en fördel att marknaden hålls i samband med Bredarydsdagarna, då det ger lite draghjälp. Men jag tror att antalet knallar kommer att vara omkring hälften mot vad de brukar vara, säger hon.

Annons

Kerstin och maken är kända för sina fryspåsar och färgglada bakformar.

Bild: Lina Alkner Timner

I väntan på bättre tider reser makarna nu ut på den torghandel som finns i trakterna. Dessutom har de fabriksförsäljning utanför fabriken i Bredaryd varje måndag.

— Många har faktiskt sagt att de saknar våra påsar och jag hoppas och tror att vi kommer att köra på som vanligt så småningom. Men just nu är det ju som det är, säger Kerstin Magnusson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan