Annons

Annons

Annons

Fotboll

Storsuccé för Jimmy Thelin – Elfsborg klart för Europaspel

Det blev oavgjort mot Sirius på Studenternas IP.

Men poängen räckte för att Elfsborg skulle säkra sin kvalplats i nästa års Europa Conference League.

– Det betyder fantastiskt mycket för oss alla, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin, till Dplay efter 1–1-matchen.

Elfsborgs Rasmus Alm jublar efter 1-1 under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Sirius FK och IF Elfsborg på Studenternas IP. Foto Janerik Henriksson / TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Sirius har överraskat och bländat både publik och experter med fint spel och många mål, inte minst på hemmagräset, under större delen av säsongen men avslutningen har varit mindre vacker.

Uppsalalaget vann borta mot IFK Norrköping den fjärde oktober sedan kom dippen.

Resultatraden inför söndagens hemmamatch mot Elfsborg visade på fyra förluster och två kryss på de sex senast spelade matcherna.

Annons

Lägg därtill att Sirius dessutom nollats framåt i fyra av dessa sex fajter.

Annons

Bra tändvätska för, den av många klubbar redan eftersökte, Stefano Vecchia som var framme redan efter sex minuter med en fin chans som Elfsborgsmålvakten Tim Rönning kunde avstyra.

På den efterföljande hörnan, fint skruvad in i straffområdet av Elias Andersson, gjorde Stefano Vecchia dessutom 1—0 med pannan, vilket faktiskt var Sirius första nickmål den här säsongen.

- Jag har inte gjort så många nickmål men jag måste väl göra det nu, för ska jag bli en (Marco) Borriello eller (Alessandro) Matri typ då måste man vara där, sade Stefano Vecchia till Dplay i halvtidspausen.

Spelarna han syftade på, är båda välkända profiler från italienska Serie A. Om Vecchia, med ett utgående kontrakt, hamnar där eller någon annanstans utanför allsvenskan nästa säsong återstår att se.

Målet för dagen var att avsluta snyggt med Sirius och att sätta krokben för Elfsborgs jakt på både Europaplats och det stora silvret men det lyckades hemmalaget inte med fullt ut.

Gästerna satte hård press direkt efter paus och i 54:e minuten skickade Rami Kaib in ett fint inlägg framför Siriusmålet som Rasmus Alm nickade in till 1—1.

Sedan blev det inga fler mål gjorda på Studenternas IP den här kalla första adventskvällen men krysset i Uppsala, Elfsborgs fjortonde för säsongen, visade sig vara tillräckligt för att Boråslaget skulle säkra en av platserna till Europa Conference League nästa säsong.

Annons

Annons

- Det betyder fantastiskt mycket för oss alla. Jag vet hur alla i föreningen, alla supportrar, kansliet, busschaufförer – hur alla har kämpat för att vi ska komma tillbaka i toppen av tabellen och ut i Europa igen. Nu vill vi komma tvåa, säger den förre J-Södratränaren och nuvarande Elfsborgstränaren Jimmy Thelin, till Dplay.

För kampen om andraplatsen är fortfarande vid liv men med fördel Elfsborg som har två poäng ner till jagande Häcken inför den avslutande omgången om en vecka.

Annons

Annons

Till toppen av sidan