Annons

Annons

Annons

Miljöskandalen på Mariebo

Stor besvikelse i Mariebo – villaägarna stängs ute från projektgruppen: ”Jönköpings kommun är så toppstyrd”

Löftet om dialog väckte hoppet hos de giftdrabbade villaägarna på Mariebo. Men nu svarar kommunen att man inte medverkar till att lösa in fastigheterna. Och villaägarna stängs ute från projektgruppen

– Vi har ansträngt oss i flera år och försökt komma framåt och hitta en lösning. Vi upplever att Jönköpings kommun är så toppstyrd, säger Urban Wikander, en av de drabbade.

Dialogen nådde vägs ände, enligt Urban Wikander och de andra drabbade villaägarna på Mariebo. I förra veckan fick de en skrivelse från Jönköpings kommun om att en inlösen av fastigheterna inte är aktuell i dagsläget. De boende har svarat via ett ett brev de på fredagen skickat till alla politiker i kommunfullmäktige där de konstaterar att de troligen blir fast på de giftiga tomterna i ytterligare 10-15 år.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

I snart ett decennium har flera villaägare i kvarteret Obygden på Mariebo i Jönköping levt med vetskapen att de är omgivna av miljögifter i sin livsmiljö. Dricksvatten, inomhusluft, jorden i trädgårdarna innehåller perkloretylen och andra klorerade kolväten efter en kemtvätt som fanns på platsen under 25 år fram till mitten av 1970-talet.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan