Annons

Annons

Annons

Assistanshjälpen drogs in – efter 27 år

Anja blev av med sin personliga hjälp redan dagen efter beslutet: ”Brottsligt att behandla människor så här”

Mullsjöbon Anja Samuelsson tillbringade, precis som vanligt, delar av sin måndag på dagverksamheten hon går till. Fast den här dagen var hon klädd i pyjamas och det var inte hennes personliga assistent som hade hjälpt henne dit. Hennes rätt till personlig assistans försvann vid tolvslaget och från och med måndag morgon skulle hon klara sig utan hjälp.

När brodern Fredrik Samuelsson insåg att Anjas ansökan om personlig assistans fått avslag utan att det beslutats om alternativ hjälp blev han förtvivlad.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

I höstas träffade tidningen Mullsjöborna Lotta Hjärtkvist och Anja Samuelsson som båda fått besked om att deras personliga assistens i Mullsjö skulle upphöra efter att de hade fått det i över 20 år. Anja Samuelsson skickade då in en ny ansökan om att få personlig assistans, och under tiden ansökan utreddes fick hon tillfällig assistans, 109 timmar i veckan eller cirka 15,5 timmar om dygnet. Anja Samuelsson kommunicerar inte med ord och hennes bror Fredrik Samuelsson bedömer att hon är totalt beroende av människor som har ingående kunskaper om henne och hennes funktionsnedsättning för att kunna vara delaktig i samhället och få sina behov tillgodosedda. Därför har det varit viktigt för honom att Anja även i fortsättningen ska få hjälp i vardagen och allra helst i form av personlig assistans.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan