Annons

Annons

Annons

Vulkan har vaknat efter 900 år

Lava färgade natthimlen röd sedan en vulkan sydväst om Islands huvudstad Reykjavik fått ett utbrott. Vulkansystemet har varit inaktivt i 900 år – och boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus.

Lavan flödar omkring fyra mil sydväst om Reykjavik. Foto: Hildur Hlín Jonsdottir/AP/TT, Islands kustbevakning/AFP/TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

– Jag kan se den glödande röda himlen från mitt fönster, säger Rannveig Gudmundsdottir, bosatt i Grindavík omkring åtta kilometer från vulkanutbrottet, till nyhetsbyrån Reuters.

De senaste veckorna har över 50 000 skalv registrerats på Island – en tydlig signal om att något har varit i görningen.

Och på fredagskvällen inträffade ett utbrott i vulkansystemet Krysuvik, på halvön Reykjanes som ligger omkring fyra mil sydväst om Reykjavik.

Annons

Annons

Krysuvik saknar en central vulkan och systemet har varit inaktivt de senaste 900 åren. Det senaste vulkanutbrottet på Reykjanes inträffade i sin tur år 1240, enligt den isländska meteorologiska myndigheten IMO.

Omständigheterna uppges dock vara bästa möjliga. Enligt IMO utgör vulkanutbrottet inget allvarligt hot mot vare sig viktig infrastruktur eller boende i kuststaden Grindavík som är närmsta bebodda område.

– Det här är bara ett litet effusivt utbrott, säger geologen Sigmundur Einarsson till tidningen Morgunbladid.

Området närmast vulkansystemet är obebott men boende öster om utbrottet har uppmanats att stänga fönstren och hålla sig inomhus i händelse av att gas från utbrottet sprids med vinden.

Flygbolag fick själva avgöra huruvida de ville göra med trafiken till och från landets största flygplats Keflavik och på lördagsförmiddagen rapporterades inga störningar på flygplatsens sajt.

Island har 32 vulkansystem som anses vara aktiva, enligt nyhetsbyrån AFP. Det är det högsta antalet i Europa och landet drabbas i genomsnitt av ett utbrott vart femte år.

Det senaste skedde vid vulkansystemet Bardarbunga i ett obebott område på den centrala delen av Island. Utbrottet varade i ett halvår – från augusti 2014 till februari 2015 – och orsakade inga större störningar.

Annons

Men när vulkanen Eyjafjallajökull fick utbrott våren 2010 satte askmolnet som uppstod stopp för över 100 000 flyg och strandsatte omkring tio miljoner passagerare.

Sofia Eriksson/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan