Annons

Annons

Annons

Jönköping

TV: Nya besked om coronaregler väntas – statsministern håller extrainsatt pressträff

Regeringen lämnar i dag nya besked om coronarestriktioner. Flera åtgärder väntas förlängas på grund av smittläget. Vid en extra pressträff 15.30 ges besked.

Medverkar på pressträffen gör statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Flera av de nu gällande reglerna, föreskrifterna och råden går ut inom kort. Därför väntas besked om bland annat förbudet för restauranger och kaféer att ha öppet efter klockan 20:30.

Förbudet infördes 1 mars och gäller till 11 april om det inte förlängs. Serveringsställen som säljer hämtmat har dock varit undantagna.

Annons

I samma föreskrift finns ett krav på att serveringsställen som är en del av ett köpcenter och som saknar egen ingång bara får tillåta en gäst per bord.

Annons

Beslut om eventuell förlängning av serveringsförbudet tas av Folkhälsomyndigheten (FHM).

Även föreskriften om att det aldrig får vara mer än 500 personer i till exempel varuhus och stora affärer upphör att gälla 11 april, om den inte förlängs. Även föreskriften om att butiker ska vidta lämpliga åtgärder för att personer inte handlar i grupp upphör då. Båda bestämmelserna infördes 6 mars och beslut om eventuell förlängning tas av FHM.

Redan i morgon upphör regeringens uppmaning till kommuner att hålla icke nödvändig verksamhet för vuxna stängd - om den inte förlängs.

Regeringen kan också komma med besked om hur man ser på lättnader i deltagartaken för olika typer av kultur, nöjes- och sportarrangemang.

FHM har tidigare föreslagit att de skulle träda i kraft 11 april, men lämnade i måndags in en hemställan till regeringen om att skjuta datumet till den 3 maj.

Oron för smittspridningen talar för att man inte kan räkna med lättnader i april.

– Det finns inga tecken på att det här har vänt. Därmed får vi räkna med att även april blir en besvärlig månad, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i går.

Samtidigt kommer nya larm om att folk struntar i coronarestriktionerna. I den senaste nationella tillsynsrapporten från länsstyrelserna drar man slutsatsen att " en betydande del av allmänheten inte uppfyller sitt ansvar enligt smittskyddslagen".

I rapporten står att länsstyrelserna får många frågor från privatpersoner om hur de kan agera för att inte träffas av covid-19-lagen, till exempel när det gäller bröllop och studentfester.

Annons

Annons

Länsstyrelserna bedömer att det krävs fler och tydligare åtgärder i framförallt större livsmedelsbutiker för att motverka trängsel.

Det kan till exempel handla om att ha butiksvärdar som påminner människor att hålla avstånd, om att inte placera populära varor så att trängsel uppstår och om att minska maxantalet besökare, eftersom människor trängs vid kassorna.

Regeringen har förberett en nedstängningsförordning som kan träda i kraft mycket snabbt. Den innebär att många verksamheter som i dag har restriktioner måste stänga helt, som gym-, sport- och badanläggningar, butiker, varuhus, gallerior, frisörsalonger, skönhetsmottagningar, tatueringsstudior och restauranger. Undantag görs bland annat för livsmedelsbutiker, apotek och optiker.

Men det verkar inte aktuellt för regeringen att aktivera nedstängningsförordningen nu. FHM anser inte att det behövs i nuläget. Statsepidemiolog Anders Tegnell har påpekat att de verksamheter som omfattas av nedstängningsförordningen redan är hårt reglerade.

– Vår bedömning att det i dagsläget är en tillräcklig reglering av den typen av verksamheter, sade han i går.

– Vi ser inte heller i de larmrapporter vi får från regionerna att det kommer många fall från den typen av verksamheter.

FHM har pekat på att smittspridning framförallt sker på arbetsplatser och genom sociala möten. Tegnell har understrukit att det viktiga nu är att se till att de restriktioner som redan finns verkligen följs.

Peter Wallberg/TT

TT NYHETSBYRÅN

Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan