Annons

Annons

Annons

Jönköping

TV: Andrea och Jacob sålde allt de ägde och flyttade in i skåpbil: ”Det känns jättehärligt och fritt”

Andrea Hansson och sambon Jacob Westby jobbade i Stockholm som ljustekniker i eventbranschen, men deras jobb försvann över en natt och de stod plötsligt utan inkomst med en skyhög hyra. Då bestämde sig paret för att sälja av allt de ägde och köpa en skåpbil.

– Vi har under de senaste månaderna byggt om den till ett litet hem på hjul, säger Andrea som är uppvuxen i Jönköping.

Eventbranschen, där Andrea Hansson och Jacob Westby jobbade, har drabbats hårt senaste året. Paret sålde då allt och köpte en skåpbil och ska snart rulla ner i Europa.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Inbäddat innehåll

Tidningen träffar Andrea och Jacob vid den vita skåpbilen utanför hennes föräldrars hus i Forserum. Det är här som de har byggt om den från början tomma skåpbilen till en bostad på hjul med kök, säng, toalett och dusch.

– Nu väntar vi bara få att rulla ner i södra Europa till Grekland, Portugal, Italien och Spanien och upptäcka nya kulturer och samtidigt jobba från vanen, säger hon.

Andrea är född och uppvuxen i Jönköping där hon läste på Erik Dahlbergsgymnasiet innan hon började på ljushögskolan i Jönköping.

Annons

"Nu väntar vi bara få att rulla ner i södra Europa till Grekland, Portugal, Italien och Spanien och upptäcka nya kulturer och samtidigt jobba från vanen", säger Andrea Hansson.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

– Jag började jobba på Eventkraft i Jönköping för att sedan gå vidare till en eventfirma och skötte pyrotekniken på bland annat Bråvalla- och Emmabodafestivalen, säger Andrea.

Jacob är född i Norge och uppväxt i Karlstad.

Jag har rest mycket och vill starta något helt nytt. Köper vi en van kan vi kombinera det tänkte jag och plötsligt hade vi köpt en van i Halmstad för 65 000 kronor

– Vi träffades då vi jobbade som ljustekniker på Stockholmsmässan, säger Jacob som nu jobbar som maskinoperatör på Husqvarna Edge.

Jacob sänker ned sängen via en motordriven hiss.

Bild: Janne Wrangberth

Skåpbilen av märket Mercedes köptes in i Halmstad i juni förra året.

Bild: Janne Wrangberth

Då pandemin slog till var deras kalendrar fullbokade med jobb, jobb som över en natt försvann och kvar stod Andrea och Jacob med en skyhög hyra för den 130 kvadratmeter stora lägenheten i Stockholm.

– Ena veckan var man bokad, andra veckan var man borta, säger Andrea Hansson.

Till en början tyckte paret att det var ganska skönt att få lite ledigt över sommaren eftersom de för det mesta jobbat över semestern. Det kom dock aldrig igång igen. Då droppade Andrea idén med att köpa en skåpbil efter inspiration hon fått från Instagram.

Annons

Annons

Andrea och Jacob planerar att åka till Marrakech efter Europaäventyret.

Bild: Janne Wrangberth

Skåpbilen var tom när paret köpte den, nu är den utrustad för att bo och leva i.

Bild: Janne Wrangberth

– Jag har rest mycket och vill starta något helt nytt. Köper vi en van kan vi kombinera det tänkte jag och plötsligt hade vi köpt en van i Halmstad för 65 000 kronor. Vi ville också leva lite långsammare och mer minimalistiskt, säger Andrea.

– För två år sedan hade jag aldrig tänkt tanken, men nu tänkte jag...va fan, vi kör, säger Jacob.

Andrea Hansson och sambon Jacob Westby.

Bild: Janne Wrangberth

Paret tejpade upp olika planlösningar på golvet i lägenheten i Stockholm för att se hur mycket plats som behövdes i skåpbilen

Bild: Janne Wrangberth

"Det känns jättespännande och förväntansfullt", säger paret om äventyret som väntar.

Bild: Janne Wrangberth

Paret tejpade upp olika planlösningar på golvet i lägenheten i Stockholm för att se hur mycket plats som behövdes i skåpbilen. Paret som inte har renoverat något liknande innan har lärt sig mycket på resan, framförallt vatten och el.

Annons

– Vi har satt i fönster, tackluckor och isolerat vanen. Kök, toa, spis, ugn, väggar och dusch installerades och vi har lagt ner mycket tid på att slipa bort rost från golvet och installera el. Man klarar mycket mer än vad man tror att man gör, säger Andrea.

Annons

Interiör från köket.

Bild: Janne Wrangberth

– Ja, tålamodet har fått sig en ordentlig prövning ett par gånger, säger Jacob och skrattar, samtidigt som han sänker ner sängen från taket via en motordriven hiss.

Nästa steg i projektet är att att lacka om bilen och sätta upp solpaneler på taket.

Planen är att åka ner i södra Europa innan sommaren och bo och jobba i skåpbilen. Andrea jobbar redan nu med sin egen webbshop där hon säljer digitala produkter. Hon bedriver även en onlinekurs i sociala medier för småföretag.

Nu är vi bara pepp på att bygga klart det sista och komma ut i Europa

Hur känns det nu när ni sitter i en skåpbil som ni själva byggt om till ert nya hem?

– Skitbra, det känns jättespännande och förväntansfullt. Jag är så klart inte glad för allt negativt med corona men är glad att det kickade igång oss lite. Det har gett oss möjligheten att prova något helt nytt och fokusera på något annat än jobb. Det känns jättehärligt och fritt, säger Andrea.

– Ja, nu är vi bara pepp på att bygga klart det sista och komma ut i Europa, säger Jacob Westby.

Ovan i bild syns sänggaveln som sänks ned när det är dags att sova.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Annons

Till toppen av sidan