AnnonsColorama Småland

Experterna tipsar – så lyckas du med fasadmålningen: “Välj först färg, sedan kulör”

Gör rätt så slipper du göra om. Coloramaexperterna delar med sig av sina bästa råd inför ommålningen av huset. Alla husägare vet att det bästa som finns är ett nymålat hus. Genom att förbereda jobbet och använda rätt verktyg blir jobbet både roligare och lättare att göra själv.

Lyckan över att komma hem till ett nymålat hus är oslagbar. Det vet fasadexperten Kenneth på Colorama. Han och hans kollegor har sett många nöjda kunder genom åren men för att få ett bra resultat krävs rätt förberedelser och ett bra underarbete. Då blir jobbet också roligare.

– Många undrar om det verkligen är nödvändigt att tvätta. Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Ofta inser man att det verkligen var nödvändigt så fort man börjar tvätta och ser all smuts och påväxt rinna bort, säger experten på Colorama.

Efter tvätten kan du låta huset vila.

– Grundrekommendationen är att vänta i en vecka efter tvätt. Det beror förstås lite på väder men ytan måste torka helt och hållet så att du inte får några fuktblåsor under färgen. Det är också bra att tvätta så tidigt som möjligt under året. Klimatet är torrare då. Värt att veta är att en tvättad fasad håller sig ren i 2-3 månader, utan att behövas tvättas igen, säger Coloramaexperten.

Börja med grundfärg där det behövs, den kryper in i träet och skyddar. Täckfärg lägger sig mer som en film utanpå, menar han.

Han tycker att den färgen som sedan ska upp på väggarna bör vara av en viss typ.

Anni och Ellinor på Colorama Färghörnan Huskvarna

Välj först färg, sedan kulör

– Jag rekommenderar modern akrylatfärg till de flesta. Det är det bästa målningssystemet för vårt klimat. Bestå Briljant är en ny halvmatt akrylfärg, från vår leverantör Alcro. Den håller glans och kulör längre än alternativen och är mindre känslig för påväxt. Alcro Bestå Briljant Täckfärg är ett exempel på modern akrylatfärg, som dessutom är svanenmärkt.

Men det finns förstås undantag då andra färgtyper kan vara att föredra.

– En gammal herrgård som alltid har målats med linoljefärg målar man ju såklart inte med akrylat och en stuga som alltid målats med Falu Rödfärg - så kallad slamfärg - ska man fortsätta måla med slamfärg. Vi har naturligtvis linolja och Falu Rödfärg också och är kompletta i Colorama när det gäller färgtyper.

Läs mer om Coloramas kundklubb

Anders, Allan och Alexandra på Colorama Noréns Jönköping

Fasadexpert – vad innebär det?

-Som fasadexpert har man lärt sig analysera olika sorters färg som kundens hus tidigare målats i. Vi har med oss en analysvätska som vi kan använda för att ta reda på exakt vad för färg som använts och vilket system man bör använda framåt.

De kunder som vill ha lite extra hjälp kan lätt ta hjälp av sin egen fasadexpert från någon av Coloramas butiker.

-Vi hjälper våra kunder genom att åka ut och inspektera deras hus. Vi bedömer fasadens skick och befintliga färgtyp samt hur mycket material som kommer gå åt och vad vår kund kommer behöva. Vi kan också peka ut var man behöver grunda och inte. Det är en populär tjänst som ger våra kunder stor trygghet.

Boka experthjälp från Colorama

Tips från Colorama:

– ”Ett bra verktyg är halva jobbet”, brukar jag säga. Det stämmer faktiskt och gäller allt från tvätt till målning, menar fasadexperten.

– Välj en lågtrycksspruta, som den man använder till ogräsbekämpning, när du ska applicera målartvätten på fasaden. Den är effektiv och spar tid och tvättmedlet hamnar där det ska.

– Använd en riktig tvättborste när du tvättar. De har rätt vinkel och gör arbetet mycket enklare.

– När du ska skrapa av färgen, använd en skrapa med hårdmetallskär. Det ger otroligt mycket effektivitet.

Rätt pensel till rätt färgprodukt. Det är faktiskt värt att välja kvalitet. Man får bättre täckförmåga, får med sig mer färg och får ett finare slutresultat med rätt pensel.

Om Colorama:

Colorama-kedjan är med sina drygt 170 butiker Sveriges största oberoende färgfackhandel. Varje butiksägare äger sin del i Colorama-kedjan och tar ansvar för och känner sina egna kunder på den lokala marknaden.

Utöver färg och färgtillbehör omfattar kedjans sortiment tapeter, golv, kakel och klinker. Många av butikerna erbjuder även produkter i form av inredningsdetaljer, textilier och mycket mer. Butikerna erbjuder även inrednings- och fasadexperter samt hantverkstjänster.

Mitt Colorama:

Som medlem i vår kundklubb Mitt Colorama får du personliga erbjudanden, generösa rabatter, lokala inbjudningar till event och unika förmåner.

Läs mer om Coloramas kundklubb

I Colorama Småland ingår:

Colorama Calles Färghall Gislaved

Colorama Sigvards Färghall Ljungby

Colorama Jehréns Färg Värnamo

Colorama Vetlanda

Colorama Aneby

Colorama Färghörnan Huskvarna

Colorama Noréns Jönköping

Colorama Tranås

Colorama Nyhems Färghus Nässjö

Boka experthjälp från Colorama

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Jnytt.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan