AnnonsTosito

Tosito utvecklar en helt ny stadsdel i Habo: "Det ska vara lätt att leva på Kärnekulla"

800 bostäder, skola, förskola, idrottshall, mataffärer och restauranger – på rofyllt läge i Habo. Kärnekulla, som utvecklas av lokala fastighetsbolaget Tosito, är ett av Jönköping läns mest spännande nybyggnadsprojekt.

Calle Ingerman, projektledare på Tosito.

– Det är inte jätteofta man får chansen att gå in och bygga ett helt område från grunden, säger Calle Ingerman, projektledare på Tosito. Det är extra häftigt att få vara med från början och skapa något som ska vara hem åt många för lång tid framöver, och att ansvara för allt ifrån bostäderna ända ner till infrastrukturen och gatunätet.

I utkanten av Habo, bara ett stenkast ifrån Vättern, utvecklas just nu den helt nya stadsdelen Kärnekulla. Här byggs utöver 800 bostäder även kommersiella och kommunala verksamheter för att säkerställa att invånarna ska ha nära till det mesta.

Översiktsbild över området.

– Det ska vara lätt att leva på Kärnekulla. Man ska inte bara kunna bo i området utan också ha möjlighet att handla, äta, träna i idrottshallen och ha barnen på skola och förskola. Vi vill skapa en plats med många olika kvaliteter, och för att det även ska finnas en mix av olika typer av boenden bygger vi både radhus och lägenheter, bostadsrätter såväl som hyresrätter.

Varför man valt att satsa på ett stort nybyggnadsprojekt just här har mycket att göra med områdets läge, konstaterar Calle.

– Habo är väldigt populärt och har flera gånger utnämnts till Sveriges bästa kommun att bo i. När Kärnekulla står färdigt blir det den perfekta porten in till Habo, som även förbinder orten med Bankeryd och Jönköping. De som flyttar in bor i en lugn och fridfull miljö med naturen nära inpå, men har samtidigt nära till stan.

De närmaste åren är det mycket som händer på Kärnekulla. Under 2022 är det inflyttning i bland annat 87 lägenheter och 14 radhus, inklusive ett handels- och restaurangkvarter där några av hyresgästerna blir träningskedjan STC och matbutiken Willys.

– Willys kommer att flytta in i en stor lokal på 3 100 kvadratmeter, vilket inte bara kommer att gagna de som bor i själva stadsdelen utan hela Habo med omnejd. År 2023 räknar vi med att även de första hyresrätterna ska stå klara och med dem även skolan, förskolan och idrottshallen, som byggs av kommunen. Så man kan säga att ungefär halva området kommer att bli färdigt inom de närmaste två till tre åren.

En av målsättningarna, menar Calle, är att området ska kännas trevligt redan från start – trots att byggnationerna pågår.

– Platsen består ju av åkermark och vi strävar efter att den fortfarande ska gå att bruka på de ställen där vi inte börjat bygga ännu. Med andra ord kommer vi inte att behandla hela området som en byggarbetsplats efter att folk har börjat flytta in, vilket annars är en risk när man skapar helt nya stadsdelar. Kärnekulla ska vara härligt att bo på från det att du sätter nyckeln i låset allra första gången.

Läs mer om Kärnekulla här

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Tosito och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Jnytt.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy