Annons

Annons

Annons

England öppnar för EU-turister

Från den 2 augusti kan färdigvaccinerade turister från EU och USA resa in i England utan att sitta i karantän. Beskedet är efterlängtat i den brittiska turistnäringen efter 16 månaders stränga reserestriktioner.

Från den 2 augusti kan färdigvaccinerade turister från EU och USA resa in i England utan att sitta i karantän. Foto: Nina Eirin Rangøy/NTB scanpix/TT, AP Photo/Matt Dunham
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Den brittiske transportministern Grant Shapps säger att de nya reglerna gäller personer som fått vaccin som är godkända i USA och EU. Inresande måste även i fortsättningen testa sig före inresan och även ta ett PCR-test dagen efter ankomsten till England. De slipper dock de tio dagars självisolering som gäller i dag.

Undantaget är resenärer från Frankrike som fortfarande omfattas av hårdare regler. Den brittiska regeringen motiverar det med oro över fortsatt smittspridning i grannlandet.

Annons

Annons

Onsdagens regeringsbeslut gäller i ett första skede England men resten av Storbritannien väntas snart följa efter.

Besöksnäringen och flygbolagen i Storbritannien har anklagat regeringen för att vara alltför långsam när det gäller att öppna upp för inresande och därmed ge EU ett försprång när det gäller att locka turister.

Över 70 procent av de vuxna britterna är färdigvaccinerade. Trots det har smittspridningen av den så kallade deltavarianten ökat snabbt under sommaren. Den senaste veckan har siffrorna backat men på onsdagen rapporterades 27 734 nya fall, över 4 000 fler än dagen före.

Annons

Annons

Till toppen av sidan