Annons

Annons

Annons

Psykiska ohälsan i samhället

Många myter motverkar arbetet mot självmord: ”Med rätt insatser går det att rädda liv”

Suicid omges av en rad myter. Sanningen är att vi ska våga se och tala öppet om självmord och att det är ett akut sjukdomstillstånd som ska larmas till 112.

– Med rätt insatser går det att rädda liv, säger Elin Isfall på räddningstjänsten i Jönköping.

Elin Isfall är brand- och riskingenjör på räddningstjänsten i Jönköping
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Johannes Björck

Annons

Elin Isfall är brand- och riskingenjör på räddningstjänsten i Jönköping. Och i den rollen arbetar hon bland annat med suicidprevention – att kartlägga olika former av risker i miljön och att informera om hur det omgivande samhället kan bidra för att motverka självmord.

Den sucicidpreventiva veckan pågår nu och kulminerar på fredag med Suicidpreventiva dagen som infaller den 10 september varje år och är instiftad av FN:s Världshälsoorganisation, WHO.

Under tisdagen var Elin Isfall inbjuden till Jönköping university, JU, och deras årliga dag med sucicidprevention i fokus. Hon föreläste om sitt arbete. Grunden är att man ska våga fråga den som man tror finns i riskzonen och att vi alla kan bidra till ett öppet och fördomsfritt samtal om självmord.

Annons

Läs mer: Scooterfarsan orkade inte leva – nu berättar Lina om sorgen efter sin man

Annons

Hon gick också igenom de myter som finns kring självmord:

Fördom 1: ”Väck inte den björn som sover” – prata inte om det, då händer det.

– I själva verket är det tvärt om. Det bästa sättet att förebygga självmord är att vi pratar om det, säger Elin Isfall.

Det handlar om att våga fråga och att ta sig god tid att prata

Fördom 2: Hen har redan bestämt sig. Det går inte att göra något.

I själva verket visar statistiken att runt 90 procent av de som uppmärksammas och får hjälp räddas till livet. Självmord är inget ödesbestämt tillstånd. Det är "en psykologisk olyckshändelse", en enskild och mörk dag där skyddsnätet inte fungerar.

– Med rätt insatser går det att rädda liv. Att vi reagerar när vi ser någon på en farlig plats, eller att vi vågar ta kontakt med den som ser ledsen ut på bussen. Det handlar om att våga fråga och att ta sig god tid att prata, säger Elin Isfall.

Fördom 3: Självmord drabbar bara vissa grupper av människor.

I själva verket finns de som överväger att ta sitt liv i alla socioekonomiska grupper och i alla åldrar. Vem som helst kan drabbas.

Det finns många fördomar kring självmord, exempelvis att det bara drabbar vissa grupper, något som inte stämmer, enligt Elin Isfall på räddningstjänsten i Jönköping. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fördom 4: Den som pratar om självmord gör aldrig allvar av saken.

Annons

Annons

Inget kan vara mer fel, enligt Elin Isfall. Uttalar någon i din närhet att hen bär på tanken att ta sitt liv ska du larma 112, på samma sätt som vid annan allvarlig sjukdom.

Däremot ska man inte diskutera öppet på sociala medier om metoder att ta sitt liv. Det kan trigga och få andra att ta steget.

– Vi såg exempel på det när det fanns diskussioner på nätet kring ett självmord och hur det gått till. Då inträffade fler fall i närtid, säger Elin Isfall.

Däremot kan man i ett enskilt samtal med någon som verkar må dåligt ställa frågor kring om hen har tankar kring hur hen skulle gå till väga.

– Det visar hur allvarligt läget är och att det är hög tid att larma 112, säger Elin Isfall.

Mer fakta: Det här händer under resten av Suicidpreventiva veckan

Onsdag kl 09-12 : Våga prata om psykisk ohälsa. Morgan Miledal, folkhälsosamordnare och insatsledare på Höglandets Räddningstjänstförbund, går igenom begrepp, bemötande, tecken och signaler

Torsdag kl 12.30-13: Förebygg suicid, lunchföreläsning.

Föreläsningarna ovan sker digitalt via Zoom, anmäl intresse att delta till anne.wilderoth@rjl.se, tel: 070-3165028.

Fredag kl 09-12.30: Livsavgörande samverkan. Nationell konferens om suicid och suicidprevention. Anmälan via Folkhälsomyndighetens webb.

Annons

Barnens rätt i samhället, Bris,  har en telefonlinje öppen alla dagar för barn och unga som mår dåligt.

Bild: TT

Annons

Mer fakta: Behöver du hjälp?

Hit kan du vända dig om du lider av psykiskt ohälsa och behöver hjälp.

Mind Självmordslinjen, telefon 901 01 dygnet runt eller chatt på www.mind.se.

Sjukvårdsupplysningen, telefon 1177 dygnet runt.

Bris - Barnens rätt i samhället, telefon 116 111. Telefonlinjen öppen mellan klockan 14 och 21 alla dagar och mellan 9 och 12 på vardagar.

Jourhavande medmänniska, telefon 08-702 16 80. Telefonlinjen öppen mellan klockan 21 och 06 alla dagar.

Jourhavande präst, telefon 112. Telefonlinjen öppen klockan 17 till 06 alla dagar.

Är du en vän eller släkting och vill ha tips och råd kring vad du kan göra för att hjälpa när du misstänker att en närstående har tankar på självmord, sök information på 1177.se.

Annons

Annons

Till toppen av sidan