AnnonsColorama Småland

Coloramas inredningsexpert Amelie ger sina bästa tips inför hemmaprojektet: "Valet av färg kan lyfta eller sänka ett helt rum"

Att tapetsera, måla om eller byta golv kan göra mycket för känslan i ett hem, men det finns en del att tänka på under projektets gång. Amelie på Colorama Färghörnan Huskvarna delar med sig av sina bästa proffsråd för ett lyckat resultat.

Mer inspiration hittar du här

– Mycket av mitt jobb handlar om hur man får till helheten på ett bra sätt. Kunderna kommer ofta in till oss med en ungefärlig idé kring hur de vill ha det, men behöver lite vägledning i vilka nyanser som funkar ihop och hur man matchar rummets alla delar med varandra. Jag hjälper till att göra verklighet av drömmen, helt enkelt.

I sitt jobb som inredningsexpert på Colorama är det Amelies uppgift att guida kunderna rätt i alltifrån tapeter och färg till val av golv och kakel. En av de vanligaste sakerna som kunderna behöver hjälp med är valet av kulör, berättar hon.

– Många har svårt att se framför sig hur ett visst kakel eller matta funkar med den redan befintliga inredningen. Eller så har de kanske sett en väggfärg de gillar hemma hos någon de känner och tänker att de vill ha samma nyans i sitt eget hem, men har inte undersökt riktigt om den faktiskt passar in. Valet av färg kan antingen lyfta eller sänka ett helt rum, så det är viktigt att väga in alla aspekter innan man bestämmer sig.

"Vi går mot att vilja plocka in mer färger i hemmet"

Enligt Amelie finns det flera faktorer som kan göra att en färg ser helt annorlunda ut, inte bara mellan olika boenden, utan även från ett rum till ett annat i en och samma bostad.

– Generellt blir en kulör mörkare och intensivare när den målas upp på en större yta, jämfört med i butiken där den starka belysningen gör att färgen ser ljusare ut. Men det varierar också beroende på rum – i ett rum med väldigt mycket ljusinsläpp kan en beige ton se nästan vit ut, och i ett rum i norrläge får färgerna en kall ton. Det kan också finnas färgsmitta, vilket innebär att färger i omgivningen runt huset smittar av sig på färgerna i det egna hemmet. Ligger det till exempel ett rött hus precis utanför fönstret kan det göra att inredningen ser lite rosa ut, och då kan vi på Colorama hitta ett färgrecept som väger upp för det.

För att undvika oväntade överraskningar rekommenderar Amelie att man alltid köper färgprover med sig från butiken för att testa nyanserna där hemma.

– Om man hoppar över det steget finns det en risk att man står där med flera liter överflödig färg när man insett att man valt fel. Ett av mina bästa tips är att använda färgprovet på en skiva man kan flytta runt, så att man kan se hur kulören ser ut på många olika ställen i rummet.

Bland de trender som är aktuella i höst märks bland annat ett växande intresse för just kulörer, menar Amelie.

– Vi går mot att vilja plocka in mer färger i hemmet, inte minst i sovrummet där dova toner i grönt och blått skapar en rogivande känsla. Det har också blivit populärt med en varmare, murrigare palett som till exempel roströda och jordiga koppartoner, vilket passar särskilt bra ihop med naturmaterial som trä, sten och rotting som är så centralt i inredningen just nu. Även när det gäller tapeter märks det att många efterfrågar mer vågade mönster och nyanser. Grått, beige och neutrala toner är klassiker som alltid kommer att funka, men nu vill många sätta sin prägel på hemmet med en lite mer personlig touch.

Amelies 3 bästa tips när du ska måla om hemma:

Tänk på helheten. Om du ska göra om väggarna är det en bra idé att passa på att även måla tak och lister så att allt ser nytt och fräscht ut.

Glöm inte att ljusinsläpp och färgsmitta kan påverka slutresultatet. Färgen brukar också se ljusare ut i butik där det finns väldigt stark belysning.

Ta med kulörprover från butiken och måla upp färgerna på en skiva som du kan flytta runt. På det sättet får du en uppfattning om hur kulören ser ut på olika platser i rummet.

Läs mer och inspireras här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Jnytt.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan