Annons

Annons

Annons

Mullsjö

Juristen om unika kamerafallet: ”Kan inte säga om det är olagligt”

2018 kom dataskyddsförordningen, GDPR, en ny EU-övergripande lag som bland annat reglerar kameraövervakning. Än så länge har den nya lagen inte prövats vad gäller i vilken utsträckning övervakning är tillåten i hemmet.

– Så man kan idag inte säga om det är lagligt eller olagligt att filma hemtjänstpersonal i hemmet, säger Jenny Bård, jurist på Integrationsmyndigheten.

Jenny Bård, jurist på Integritetsmyndigheten.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Privat

Annons

Saken, om det är okej eller inte att att ha en övervakningskamera hos någon som får dagliga besök av hemtjänstpersonal, har trappats upp i Mullsjö senaste två månaderna. Skyddsombudet i Mullsjö har anmält filmandet, först till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och nu till Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket kontaktades eftersom skyddsombudet anser att det är en arbetsmiljöfråga när personal övervakas under sin arbetstid. Anmälan till IMY handlade delvis om samma sak, men myndighetens uppdrag är inte att granska arbetsmiljöfrågor, utan att avgöra om det är lagligt att filma eller ej. Det som är oklart i det här fallet är om en privatperson har rätt att filma i sitt hem där hemtjänstpersonal vistas flera gånger om dagen.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan