– Ladugårdsprojektet är på gång, men förädlingsdelen ligger längre fram, säger Emma Hartelius, lantbrukare på Grimstorp.
Hon berättar att ladugårdsstödet tog tre år att få godkänt för medan förädlingsstödet bara tog tre veckor. Stöden är nödvändiga för att man ska fortsätta att orka och vilja bedriva lantbruk, anser hon.
Ladugårdsstödet ska förbättra djurvälfärden och arbetsmiljön. Det blir färre tunga lyft och enformiga arbetsmoment i ladugården.
– Våra djur går ute så länge så vi har valt att investera och förbättra det vi har, säger Emma Hartelius.
Förädlingsstödet uppgår till 40 procent av den totala investeringen eller högst 600 000 kronor. Företaget investerar alltså minst 900 000 kronor själva. Av bidragspengarna kommer 48 procent från EU.
Annons
Investeringen består i ny utrustning, nytt material, ny fast inredning samt köp av tjänst för bygge av lokal för förädling som omfattar stycklokal med kylrum, en försäljningsdel, inredning, el och VVS.
Annons
Redan nu bedriver företaget viss försäljning. Man tar emot beställningar på lådor med kött från kunder som man levererar till. Eller så kommer de ut och plockar upp. Tanken med förädlingsstödet är att det i förlängningen ska leda till en gårdsbutik, gissningsvis inom fem år.
Förutom ökad försäljning av lokalt förädlade produkter ska investeringen bidra till kortare livsmedelskedjor. I dagsläget föds djuren upp på gården, skickas till Skövde för slakt och styckas i Tenhult. Tanken är att en gammal ekonomibyggnad ska rivas och ersättas med en ny.
I det nya huset ska det finnas en stycklokal där gårdens djur kan hängas efter slakt. På så vis kan man hoppa över Tenhult och få slaktkropparna direkt från Skövde.
– Den nya byggnaden blir lättare att inreda, bland annat för att den kommer att vara rak, säger Emma Hartelius och låter förstå att den gamla byggnaden inte är särskilt modern.
Nybygget blir därmed ett lyft för arbetsmiljön. Personalutrymmen med omklädningsrum och dusch är inplanerade.
Hon berättar att det går trender i styckdetaljer. Genom att ha en egen stycklokal kan man testa sig fram gällande hängning och styckning samt lättare möta efterfrågan som finns på att handla lokalt och ekologiskt.
– Genom att möta kunderna i en butik på gården kan man utbilda dem i matkunskap och ge dem råd om vad de ska titta efter i butiken hemma, säger Emma Hartelius.