Annons

Annons

Annons

Jönköping

Dags att ställa om klockan – men hur länge till?

Vid sommartid ställer man fram klockan – liksom utemöblerna. När vi sedan växlar till vintertid/normaltid ställer man tillbaka klockan. Samma sak med utemöblerna. Det brukar vara en bra minnesregel för att komma ihåg hur det går till de två gånger om året som det är aktuellt – och nu är det dags igen.

Nu är det dags för vintertid (normaltid) – glöm inte att vrida tillbaka klockan en timme!
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

För drygt 100 år sedan införde Sverige sommartid för första gången, men omställningen från normaltid (även kallat vintertid) till sommartid avskaffades redan efter ett år. 1980 gjorde tidsomställningen comeback.

Stadskontoret, som har kartlagt vilka effekter tidsomställningen har i Sverige, konstaterar både positiva och negativa effekter av tidsbytet. Bland annat konstaterar man att vissa personer vid omställningen till sommartid kan påverkas negativt rent hälsomässigt – en rubbad dygnsrytm kan bland annat leda till sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Men i samma kartläggning lyfter de dock att effekterna är övervägande positiva.

Annons

– De kända effekterna är till största delen positiva, till exempel att ljusare kvällar sannolikt får svenskarna att vara ute och röra på sig mer. Tidigare innebar omställningen problem för till exempel jordbruket, men de problemen har minskat i betydelse, skriver myndighetens generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren i ett uttalande.

Annons

Bytet från sommartid till vintertid/normaltid (och vice versa) har under många år väckt starka åsikter och en aktiv diskussion i samhället – och frågan är om tidsomställningens tid är på upphällelse?

Den 26 mars 2019 tog nämligen EU ett beslut om att slopa omställningen på en timme varje höst och vår – och i stället ha antingen normaltid/vintertid eller sommartid året om i alla EU-länder, något som varje enskilt land skulle få bestämma själv.

I Sverige är det Infrastrukturdepartementet och infrastrukturminister Tomas Eneroth som ansvarar för frågan. Men beslutet har än en gång skjutits på framtiden – frågan är varken prioriterad, och medför dessutom problem om grannländer i samma tidszon väljer det motsatta från varandra. Enligt regeringen kommer frågan att slopa eller behålla systemet att vara aktuellt för beslut tidigast 2023.

Tills vidare fortsätter vi alltså att vrida klockan fram och tillbaka, fram och tillbaka, vår och höst, år för år.

Och nu är det alltså dags för vintertid/normaltid igen, söndagen 31 oktober ställer Sverige tillbaka klockan en timme.

Har man en smartphone löser ofta telefonen själv omställningen, sålänge man inte har stängt av funktionen. Men glöm inte armandsuret, köksklockan och andra analoga urverk – annars kan du riskera att dyka upp på jobbet, dejten eller hos läkaren en timme förtidigt.

Annons

Annons

Fakta

Sommartid och vintertid

√ Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 sista söndagen i mars, och drar tillbaka den en timme sista söndagen i oktober.

√ Vintertid – eller normaltid – har vi i Sverige haft sedan 1879. Innan dess hade vi lokala tider i olika delar av landet. Upp mot en halvtimme kunde skilja mellan landets östra och västra delar.

√ Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. Resandet gjorde det krångligt med många olika tidtabeller.

√ Sedan 1996 har EU gemensam sommartid. För alla EU-länder gäller den från sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober.

√ Systemet används i större delen av Europa, dock inte på Island. Sommartid används också i majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. De flesta delar av Afrika och Asien har bara en tid året runt.

Källa: Expressens sammanställning.

Annons

Annons

Till toppen av sidan