Annons

Annons

Annons

Omdiskuterade elsparkcyklarna

Kräver åtgärder: Minska skadorna av elsparkcyklar

I takt med att elsparkcyklar blivit vanligare har även antalet olyckor ökat, enligt försäkringsbolagen. Nu kräver Personskadeförbundet RTP åtgärder för att förebygga skador.

Text: 

Elsparkcyklar på Katarinavägen i Stockholm. FOTO: Christine Olsson / TT

Annons

RTP ropar bland annat på översyn av regelverken för elsparkcyklar och bättre underhåll av infrastrukturen för de cykelbanor där elsparkcyklarna färdas.

"När det gäller infrastruktur så måste de som ansvarar för vägnät och cykelbanor, både på kommunal-, regional- och på nationell nivå, ta sitt ansvar så att de anpassas och underhålls så att de fungerar för dessa fordon! Vi behöver helt enkelt en förbättrad vägstandard för att möta dagens behov", skriver RTP efter sin kongress.

Annons

Annons

Förbundet vill se upplysning och utbildning i trafiksäkerhet, trafikregler och vikten av att bära hjälm. Man vill även se förändringar i trafikförsäkringen, då personer som färdas med enpersonfordon – alltså exempelvis cyklister eller elsparkcyklister – inte omfattas vid singelolyckor.

"Vi anser att lagstiftningen borde anpassas så att alla enpersonsfordon omfattas av trafikförsäkringen fullt ut", säger RTP:s ordförande Marina Carlsson i ett pressmeddelande.

I september i år omkom en man i 80-årsåldern i Västerås sedan han cyklat in i en elsparkcykel som stod parkerad i cykelbanan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan