Annons

Annons

Annons

Talmannen föreslår Magdalena Andersson som statsminister igen

Talmannen föreslår S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister igen. Omröstningen sker på måndag. Men hade han vetat att Miljöpartiet skulle lämna regeringen så hade han inte lagt fram förslaget i måndags.

FOTO: Jessica Gow/TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling som vi såg under gårdagen, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson valdes och begärde sju timmar senare på onsdagen sitt entledigande från statsministerposten efter att Miljöpartiet lämnat regeringen.

På onsdagen vann också M-KD-SD-budgeten budgetomröstningen i riksdagen. Detta efter att Centerpartiet inte röstade på regeringens budgetproposition.

Denna händelseutveckling fick MP att hoppa av regeringssamarbetet, vilket ledde till att Andersson såg sig tvingad att avgå. Hennes regeringsunderlag såg nu annorlunda ut.

– Jag tror det framstår för svenska folket som obegripligt. Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution. Det gör att politiken och skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt, säger Andreas Norlén.

Annons

Annons

Han hade velat ha besked från Miljöpartiet i talmansrundorna. Då hade situationen kunnat undvikas, menar han.

– Då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson i måndags. Då hade jag väntat till efter budgetomröstningen.

Andreas Norlén ställde frågan till Andersson om hon var beredd att avgå om M-KD-SD-budgeten gick igenom, vilket statsminister Stefan Löfven (S) sagt sig vara villig att göra. Men talmannen ställde aldrig frågan till Miljöpartiet, vilket han ångrar. Samtidigt borde MP ha gjort saken klar.

– Jag hade aldrig föreställt mig att det beskedet inte gällde båda regeringspartierna. Så det är något jag i efterhand ångrar.

Även Magdalena Andersson togs på sängen när MP gav beskedet, enligt Norlén.

– Jag uppfattar att hon blev lika överraskad som jag av vad som hände.

Norlén har hittills aldrig kritiserat enskilda partier på sina presskonferenser.

– Jag tycker att det som skedde i går var så pass anmärkningsvärt och hade kunnat undvikas på ett så pass enkelt sätt. Jag försöker vara neutral mellan riksdagens partier

Nu läggs Andersson fram ytterligare en gång för en statsministeromröstning på måndag. Såväl Miljöpartiet som Centern och Vänsterpartiet har meddelat att de lägger ned sina röster, det vill säga släpper fram S-ledaren, när hon läggs fram på nytt.

Annons

Andreas Norlén hade också valet att nominera Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Men efter besked från MP, C och V att deras beslut ligger fast vill han snabba på processen.

Annons

– För att minimera skadorna på förtroendet på partierna, institutionerna, vill jag genomföra en statsministeromröstning så fort det bara går.

Många har säkert undrat om Magdalena Andersson i formell mening var Sveriges första kvinnliga statsminister under timmarna mellan omröstningen i riksdagen och tills hon begärde att bli entledigad.

– Hon valdes av riksdagen och fick sitt förordnande av mig. Men hon tillträdde aldrig vid en skifteskonselj. Så det där är väl närmast en akademisk fråga som får utredas av jurister, säger Andreas Norlén.

Annons

Annons

Till toppen av sidan