Annons

Annons

Annons

Basket

Sparks tog andra raka – höll på att glida dem ur händerna

Tidigt i matchen mot tabelljumbon Södertälje BBK såg Sparks ut att kunna räkna hem en komfortabel seger.

Men i den avslutande perioden blev det trots allt lite nerv i matchen när gästerna spelade upp sig rejält.

Wetterbygden Sparks har nu spelat in 8 poäng den här säsongen.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hannes Björklund

Annons

Sparks inledde piggt i Huskvarna Sporthall under lördagseftermiddagen.

Laget spelade väl i defensiven, vilket fick gästerna att se ganska så uddlösa ut in sina anfall.

SBBK som trots sin sistaplats bara låg två poäng bakom Sparks inför matchen, kom dock igång med sitt skytte ju längre den inledande perioden gick.

– Alla lag i serien kan utmana varandra i varje match, menar Sparks Tyra Whitehead.

Att Sparks vann returneringen i den första perioden med 12–5 var ett bevis på att hemmalaget var snäppet hetare. En starkt bidragande orsak till det var Tyra Whitehead.

I matchen mot SBBK stod hon för 17 returer, spelaren med näst flest, Emma Johansson, hade åtta. Amerikanen har flest antal defensiva returer i hela ligan och ligger i toppen av totalt antal returer. Något hon blev överraskad av att höra.

Annons

Annons

– Det visste jag inte. Returnering är ett smutsgöra och det är inte allt för många som vill göra det. Det har alltid varit en stor del av mitt spel. Jag har spelat med dåliga passningsspelare i tidigare lag, så istället för att gnälla över att inte får bollen så fick jag se till att ta bollen själv, berättar Whitehead.

I den andra perioden visade sig Sparks som ett skickligare lag än gästerna från Södertälje och kunde dra ifrån poängmässigt. Då såg det ut att bli en relativt enkel seger för hemmalaget.

Tyra Whitehead har ett genomsnitt på 9.3 defensiva returer per match i Sparksdressen.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hannes Björklund

Men i den sista perioden spelade gästerna upp sig och de sista minuterna blev det trots allt lite spänning i matchen. Med halvminuten kvar hade avståndet ner till Södertälje krympt till endast fyra poäng.

När det sedan återstod fem sekunder satte Södertälje en trepoängare och det skiljde då bara tre poäng. Men närmare än så kom inte gästerna och slutresultatet kunde skrivas till 65–62. Vilket innebar Sparks andra seger i rad.

– Det känns bra med två raka segrar. Jag känner att saker börjar att falla på plats nu, saker som borde ha gjort det tidigare. Men det är bättre sent än aldrig, säger Tyra Whitehead.

Amerikanskan som gör sin första sejour utomlands känner att hon har tagit steg som spelare sedan hon kom till Sparks.

Annons

– Kraven har blivit högre i form av att jag behöver göra mer. Det räcker inte att göra minsta möjliga, utan mina lagkamrater behöver att jag gör mer än så. Det har gjort mig till en bättre basketspelare på flera plan, säger 23-åringen.

Annons

Whitehead har tidigare varit på ett läger med Washington Mystics, som huserar i världens bästa liga, WNBA. Dit vill hon tillbaka i framtiden.

– Målet är definitivt att ta sig dit. Jag skulle älska att ta med mig samma intensitet som jag har hittat här hem till WNBA. Allt är möjligt så länge jag lägger ner jobbet. Samtidigt vill jag också komma hit och spela för detta känns som hemma nu. Jag älskar det här laget och jag älskar Sverige, säger hon.

Matchen höll på att glida Sparks ur händerna i den sista perioden, men laget lyckades hålla ut fram till slutsignalen.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hannes Björklund

Fakta: SBL dam

Wetterbygden Sparks–Södertälje BBK 65–62

(18-12, 18-13, 15-9, 14-28)

Poängplockare, Sparks: Ashley Harris 15, Tyra Whitehead 12, Emma Johansson 10, Erica Iderstål 9, Taylor Brown 8, Tilda Sjökvist 5, Ashley Taia 4, Ebba Sjökvist 2.

Publik: 169, Huskvarna Sporthall.

Annons

Annons

Till toppen av sidan