Annons

Annons

Annons

Basket

Grym förlust i slutsekunden för Sparks: ” Vi är det bättre laget”

Det finns jobbiga förluster – och så finns det nederlag så grymma att man inte önskar dem sin värste ovän, så som det Wetterbygden Sparks åkte på hemma mot Helsingborg.

Ebba Sjökvist var en av få som bidrog med energi och vilja i Wetterbygden Sparks.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Patrik Sjöblom

Annons

Det har sagts förut men det tål att upprepas. När det kommer till dramatik kan basket vara så nervdallrande att det nästan blir outhärdligt.

Matchen mellan Wetterbygden Sparks och Helsingborg kvalar onekligen in i den kategorin och den här gången var det hemmalaget Sparks som fick ta emot det avgörande knock out-slaget i slutsekunden.

– Det är alltid tufft att förlora men det är ännu tyngre när det blir på det här sättet, konstaterar Ebba Sjökvist, Sparks bästa spelare, efter Helsingborgs seger.

Det var viktiga poäng som stod på spel. Wetterbygden och Helsingborg kämpar om den sista slutspelsplatsen och laget från den nordvästra Skånemetropolen är ett som Wetterbygden ska och borde rå på.

Men energin fanns inte riktigt där hos hemmalaget, sådant där som visar sig i både driv mot offensiv korg och i defensiven, medan skånskorna tycktes uppeggade till tusen.

Annons

Annons

– Vi gör det vi ska till och från och då går det bra men vi låter ju dem vara med i matchen, säger Ebba Sjökvist.

Det var åtta grader varmt i Huskvarna Sporthall enligt termometern på väggen. Något hade uppenbarligen inte fungerat i det avseendet och kanske var det därför båda lagen bjöd på mängder av tekniska fel inledningsvis. Att få bollen i korgen var stört omöjligt.

Det blev bättre och det blev som sagt dramatiskt till slut.

Än tycktes det ena laget ha kopplat ett litet grepp, än det andra.

Med en minut kvar var gästerna i ledning med fyra. Taylor Brown gjorde en säker tvåa för att reducera och starkt försvar gjorde att gästerna åter igen erövrade bollen.

Ebba Sjökvist hittade Brown med en genial passning och det var kvitterat till 72–72 med 13 sekunder kvar att spela.

13 sekunder är ju en evighet i basket, så Helsingborg hade verkligen chansen att avgöra men tog inte den (då) utan kastade bort bollen.

Med tre sekunder kvar hade Sparks bollen vid egen korg, och förlängning var ju det som väntade…

Hemmalaget ”chansade” med en offensiv lång passning, som bröts av Divora Alem, som satte en trea i absolut sista sekunden med ett chansskott från strax innanför mittlinjen.

– Vi borde vinna den här matchen med mer än de gör nu, för att vi är det bättre laget, men jag håller med om att vi tappar energin och kanske är det just för att vi känner att vi egentligen är det bättre laget. Så får det inte vara. Nu får vi skaka av oss det här, det är många viktiga matcher som väntar, säger Ebba Sjökvist.

Annons

Matchfakta: Svenska Basketligan dam

Annons

Wetterbygden Sparks–Helsingborg BBK 72–75 (19–22, 19–16, 16–17, 18–20)

Poäng, Sparks: Taylor Brown 19, Ashley Arlen 14, Erica Iderstål 12, Tyra Whitehead 10, Ebba Sjökvist 8, Tilda Sjökvist 5, Emma Johansson 3, Ashley Taia 1.

Helsingborg: Rachel Clet 24, Japonica James 15, Katherine Kain 14, Mathilda Ågren 10, Divora Alem 8, Patricia Axelsson 3, Martine Landström 1.

Domare: Mirza Mujagic, Milos Markovic.

Publik: 139.

Taylor Brown och Rachel Clet, två av matchens förgrundsfigurer.

Bild: Patrik Sjöblom

Tyra Whitehead.

Bild: Patrik Sjöblom

Besvikelsen var stor i Sparkslägret efter det sena avgörandet.

Bild: Patrik Sjöblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan