Annons

Annons

Annons

Hopplandslaget vinner Jerringpriset

Hopplandslaget vinner Jerringpriset. Henrik von Eckermann, Malin Baryard och Peder Fredricson tog hem OS-guldet i Tokyo efter en dramatisk omhoppning mot USA, något som inte bara gav dem ett OS-guld.

– Vi hade inte bara vunnit ett OS-guld, vi hade även vunnit en ny publik, säger Malin Baryard i tacktalet.

Hopplandslaget: Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, vinnare av Jerringpriset vid Idrottsgalan 2022. FOTO: Christine Olsson/TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Det var första gången på 97 år som ett OS guld i hoppning gick till Sverige. Men det var inte så länge sedan som en ryttare vann Jerringpriset. Peder Fredricson vann priset både för år 2016 och 2017.

– Det här är verkligen once in a lifetime, eller som Peder brukar säga: något som händer två-tre gånger i livet, skämtar Malin Baryard Johnsson.

Pandemins konsekvenser var tydlig under OS. Den vanliga stöttningen fanns inte på plats, men det stoppade inte den svenska trion från att ta hem omhoppningen mot USA och bärga guldet till Sverige.

Annons

Annons

– Vi åkte till Tokyo, vi tävlade, och tävlade, och tävlade. Det var varken närstående eller publik på plats. När vi vann det här guldet så var det det absolut största som vi någonsin har åstadkommit, säger Baryard Johnsson.

Deras största sportsliga bedrift skulle dock få konkurrens med en annan.

– Det var när vi kom hem som vi förstod att vi inte bara vunnit ett OS-guld. vi hade även vunnit en ny publik, och en jättestor sådan, så tack alla som hejar på oss, alla som stöttat oss och alla som röstat.

Det är svenska folket som röstar fram vinnaren av Jerringpriset.

Fakta

Alla vinnare på Idrottsgalan


Årets tränare: Vésteinn Hafsteinsson, friidrott.

Årets peppare: Ängelholms kommun

Årets nykomling: Maja Åskag, friidrott

Årets lag: Hopplandslaget, ridsport

Årets kvinnliga idrottare: Tove Alexandersson, orientering

Fair Play-priset: Christer Alsiö, Värmdö IF

Årets manliga idrottare: Armand Duplantis, friidrott

Sportspegelpriset: Fredrik Jönsson, Paraskytte

Årets prestation: Nils van der Poel, skridsko

Annons

Annons

Till toppen av sidan