Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Hemtjänst och äldreomsorg måste ha språktest

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Vård- och omsorgspersonal måste kunna förståelig svenska, skriver Peter Jutterström, Susanne Wahlström och Gert Jonsson med flera moderater.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Johan Nordenström, Daniel Henriksson, Arkivbild

Annons

OPINION. Den som behöver vård och omsorg är nästan alltid skörare än sin omgivning. Därför är det extra viktigt att den personal som ger vård har förmåga att kommunicera och kan klara språket.

Det handlar om så självklara saker som att kunna samtala med och förstå den enskilde, men också om att klara nödvändig dokumentation, kontakter med kollegor, med anhöriga, etcetera.

Inte minst äldreomsorgen brottas med frågan. I dag kan inte alla som arbetar där godtagbar yrkessvenska, vilket blir problematiskt både för den som ska få hjälp och den som ska ge. Behovet av arbetskraft är stort, men det får aldrig gå ut över den enskildes trygghet och säkerhet. Här har arbetsgivaren ett stort ansvar.

Annons

Alltför många människor vittnar nu om ett läge som inte med bästa vilja i världen kan betecknas som värdigt.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har länge påtalat att bristande kunskaper i svenska hos personal inom äldreomsorg är ett problem. I 2019 års Patientsäkerhetsberättelse stod det klart att ”den största utmaningen i verksamheten är bristen på kompetens och erfarenhet av omvårdnadsarbete, språksvårigheter och brister i dokumentation hos omsorgspersonal.”

Sveriges Radios Eko-redaktion rapporterar att en majoritet av knappt 200 kommuner i Sverige uppger att personal i äldreomsorgen inte har tillräckligt bra kunskaper i svenska. Coronakommissionen har tidigare konstaterat att de bristande språkkunskaperna kan leda till risker för de boende.

Sammantaget är detta allvarligt och ett stort hot mot patientsäkerheten, både vid delegering av medicin och vid dokumentation.

Det behövs därför fler åtgärder för att öka kompetensen hos personalen och där vårdkunskap, men inte minst språket, är en betydande del. Moderaterna anser att det är en självklarhet att arbetsgivaren säkerställer att personalen både förstår och kan göra sig förstådda hos dem som de är satta att hjälpa.

Det är i sammanhanget besvärande att inte ens alla som gått en vårdutbildning kan anställas inom omsorgen för att de inte behärskar språket tillräckligt för att klara grundläggande uppgifter. Det är därför tydligt att krav på språkkunskaper behöver ställas för att godkännas i vårdutbildning som syftar till arbete i människonära yrken.

Annons

Kommunerna har som arbetsgivare ett ansvar att försäkra sig om att den blivande anställde har nödvändiga språkkunskaper redan vid rekrytering av personal. Det handlar förstås inte om att kunna perfekt svenska, det är skillnad på perfekt och begriplig. Men det är nödvändigt att både kunna tala, förstå och skriva begriplig yrkessvenska.

Annons

Vi som är företrädare för Moderaterna i Jönköpings län kommer därför att verka för att:

• Den som genomgår en vårdutbildning ska ha relevanta kunskaper i svenska språket för att bli godkänd.

• Alla kommuner i Jönköpings län inför språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg

• Att anställning kombineras med utbildning för de som har otillräckliga kunskaper i svenska språket

Caroline von Wachenfelt (M), Aneby

Markus Kyllenbeck (M), Eksjö

Anton Sjödell (M), Gislaved

Kristine Hästmark (M), Gnosjö

Susanne Wahlström (M), Habo

Peter Jutterström (M), Jönköping

Henrik Jansson (M), Mullsjö

Anna Gerebo (M), Nässjö

Mats Hermansson (M), Sävsjö

Mats Holmstedt (M), Tranås

Carina Bardh (M), Vetlanda

Gert Jonsson (M), Vaggeryd

Gottlieb Granberg (M), Värnamo

Annons

Annons

Till toppen av sidan