Annons

Annons

Annons

Smålit 2022

Debatt
Vi gör allt vi kan för att hålla Smålit så säkert som möjligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Privat, Arkivbild

Annons

DEBATT. Det är bra att Johanna Linder lyfter frågan om att kulturarrangemang måste genomföras på ett så smittsäkert sätt som möjligt (JP Debatt 21/1). Det är allas vårt ansvar att bidra till att minska smittspridningen.

Smålit följer utvecklingen av smittläget. Vi har täta avstämningar med festivalens styrgrupp och är hela tiden beredda att ompröva de beslut som vi tidigare fattat kring festivalens genomförande.

I de diskussioner vi har kring genomförandet av Smålit, utgår vi från att Folkhälsomyndigheten och regeringen gör den avvägning som måste göras mellan att minska smittspridningen och de negativa effekter som restriktionerna har på folkhälsan och samhället i övrigt.

Annons

Annons

Vi har efter noga övervägande landat i beslutet att som läget är nu går stora delar av festivalen att genomföra i enlighet med gällande restriktioner och rekommendationer.

Offentliga aktörer har ett särskilt ansvar för att hålla kulturlivet i gång så att inte ännu fler kulturarbetare förlorar sina inkomster, skriver debattörerna.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Annelie Hüllert Storm

Vi har vidtagit följande åtgärder för att så många som möjligt ska kunna ta del av SmåLit på ett så smittsäkert sätt som möjligt:

• Många av programpunkterna livesänds eller spelas in och görs tillgängliga i efterhand via vår hemsida smalit.se. I veckan beslutades att även delar av kvällsprogrammen kommer att filmas och läggas ut i efterhand. Detta minskar besökstrycket, samtidigt som festivalen blir tillgänglig även för de som inte kan eller vill besöka festivalen på plats.

• Bokmässan i Jönköping flyttas fram till maj medan minimässan i Värnamo helt ställs in.

• På alla programpunkter gäller anvisad sittplats, max åtta personer per sällskap och en meters avstånd mellan sällskapen. Som en följd av detta har flera programpunkter flyttats till störrelokaler eller ställts in.

• Vi vädjar till allas egenansvar och uppmanar de som känner sjukdomssymtom att stanna hemma.

• Biljetter till kvällsprogrammen återköps fram till en timme före respektive program börjar.

• Vaccinationsbevis och legitimation krävs på alla programpunkter där det finns plats för mer än 50 personer.

Annons

• Det finns goda möjligheter till handtvätt samt tillgänglig handsprit i alla lokaler.

• Vi har lyft informationen om vilka åtgärder vi vidtagit på vår hemsida. Vi ska alla göra vad vi kan för att stoppa pandemin. Däremot kan inte kulturen ensidigt bära en större börda än alla andra sektorer, som till exempel idrott och handel. Kulturen är viktig för att vi människor ska må bra. Samtidigt har vi offentliga aktörer ett särskilt ansvar för att hålla kulturlivet i gång så att inte ännu fler kulturarbetare förlorar sina inkomster och tvingas ge upp. Det måste finnas ett levande kulturliv kvar när pandemin en dag är över. Välkommen att besöka Smålit i Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping 2-5 februari, oavsett om du gör det på plats eller digitalt!

Annons

Styrgruppen för Smålands Litteraturfestival Smålit

genom

Julia Sandwall.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Arkivbild

Julia Sandwall

Avdelningschef Kultur och bibliotek Jönköpings kommun

Lars Alkner.
Öppna bild i helskärmsläge

Lars Alkner

Kulturchef Värnamo kommun

Annons

Peter Åkesson.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Privat

Peter Åkesson

Bibliotekschef Tranås kommun

Thomas Hanzén.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Alexandra Sundberg

Thomas Hanzén

Kulturchef Eksjö kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan