Annons

Annons

Annons

Vinter-OS Peking 2022

Det här vet vi om dagens OS-invigning i Peking

Rysslands president Vladimir Putin väntas sitta på hedersläktaren tillsammans med Kinas ledare Xi Jinping.

Annars är hemlighetsmakeriet stort – det här är vad vi vet om dagens OS-invigning i Peking.

Foto: Henrik Montgomery / TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

• När?

Den vanligtvis spektakulära invigningsceremonin hålls klockan 13 i dag svensk tid. Men i år handlar det om en betydligt mer sparsmakad – om än "utmärkt" tillställning – om man får tro arrangören.

– Ni kommer bli imponerade, lovade en talesperson för den kinesiska arrangören nyligen på en presskonferens.

• Var?

Peking är den första staden som arrangerar både vinter- och sommarspel, och kineserna har inför fredag dammat av arenan från förra invigningen 2008. Öppningsceremonin hålls även i år i det så kallade ”Fågelboet” – den spektakulära Nationalstadion i stål som ursprungligen ritats av schweiziska arkitekter – och där friidrottstävlingarna avgjordes 2008.

Annons

• Vem regisserar showen?

Också en repris. Zhang Yimou, känd för att ha regisserat filmer som "Den röda lyktan" och "Flying daggers", ställer upp igen. Men till skillnad från hans förra storslagna invigning har antalet medverkande bantats rejält. Nästan alla som uppträder kommer vara tonåringar, och enligt statligt ägda Nya Kina utgör ungdomarna nästan 95 procent av de 3 000 personer som uppträder under invigningen, rapporterar Inside the Games. En rejäl minskning – 2008 uppträdde totalt 15 000 personer vid öppningsceremonin.

Annons

• Hur lång blir den?

Pandemin och dess restriktioner påverkar på fler sätt. Dessutom råder rå kyla i Peking, vilket medfört löfte om att tillställningen ska vara både coronasäker och i kortare format än förr. Enligt uppgift kommer den bara vara i cirka 100 minuter.

– För att sammanfatta – att göra det enkelt, säkert och fantastiskt är ett av våra huvudsakliga mål. Hur man skapar en underbar ceremoni under förhållandevis enkla och tillräckligt säkra villkor är en stor utmaning för oss, förklarar regissören själv på olympiska internsajten Myinfo.

• Vem tänder OS-elden?

Än så länge finns få detaljer om showen, förutom att den ska bli mer sparsmakad och kortare än 2008.

Den största frågan – vem som tänder elden – är fortfarande höljt i dunkel – regissör Zhang Yimou har tidigare dock uppgivit att det naturligtvis kommer att ske på ett spektakulärt sätt.

Annons

2008 gick det ärofyllda uppdraget till den förre gymnastikstjärnan Li Ning.

• Vilka bär den svenska fanan?

Ishockeyspelaren Emma Nordin, som gör sitt fjärde OS, och Oliwer Magnusson, regerande världsmästare i freeski.

• Vem kommer?

Vinterspelen har omgärdats av protester, och flera västländer som USA, Storbritannien, Kanada och Australien bojkottar vinterspelen diplomatiskt på grund av Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Ett antal andra länder, som Sverige, skickar inga representanter med hänvisning till pandemin.

Annons

FN:s generalsekreterare António Guterres ska dock närvara vid invigningen, och Rysslands president Vladimir Putin har aviserat att han kommer till Peking under OS.

• Blir det tomma läktare?

Klart är att vanliga kineser inte kommer att kunna njuta av festen från läktarna. I Peking kommer enbart specialinbjuden publik att släppas in, och även för den gäller strikta regler för att hålla smittan nere.

Anna Karolina Eriksson/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan