Annons

Annons

Annons

Alpint

Jönköpingsåkaren mest rutinerad – de ska försvara Sveriges färger i Europacupen

Tio svenska herrar representerar Sverige när Europacupen landar i Almåsa i veckan.

Jönköpings SLK:s Tobias Windingstad är den mest rutinerade av dem med sina 63 starter.

Här är alla åkarna som kör slalomen, som du som prenumerant ser live på sajten under tisdag och onsdag.

Text

Läs mer: Internationell högklassig åkning – vi sänder Europacupen i slalom från Almåsa

Så sänder vi från Europacupen i Almåsa:

Tisdag 22 feb 10.20: Se Europacupen i slalom här

Annons

Onsdag 23 feb 09.20: Se andra dagens tävlingar i Europacupen i slalom här

Annons

Carl Jonsson, Klövsjö Alpina, född 2000

Även Carl Jonsson ingår i Team Svenska spel och har 32 Europacupstarter sedan innan. Fem gånger har han tävlat i världscupen och han fick dessutom starta i VM på hemmaplan i Åre 2019. Satte personbästa i Europacupslalomen i franska Vaujany i januari när han slutade sjua.

Carl Jonsson, Klövsjö Alpina Foto: Klas Rockberg

Jesper Brändholm, Sälens IF, född 1999

Precis som Jonsson ingår Jesper Brändholm i Team Svenska spel. Han har gjort 44 starter i Europacupen och har dessutom två världscupstarter på meritlistan från 2020. Hans bästa resultat i Europacupen är en niondeplats i parallellslalom och en 16:e plats i slalom.

Jesper Brändholm, Sälens IF Foto: Erik Segerström

Axel Lindqvist, Sundsvalls SLK, född 2000

Axel Lindqvist växte upp bara några hundra meter från skidbacken i Sundsvall och gick skidgymnasiet i Järpen. Han är en del av landslagets träningsgrupp 3 och har gjort 13 starter i Europacupen. Hans bästa resultat är från Berchtesgaden i januari, där han slutade 27:a.

Axel Lindqvist Sundsvalls Slk Foto: Erik Segerström

Annons

Annons

Lukas Karlberg, Mälaröarnas AS, född 1999

Karlberg tillhör, precis som Lindqvist, landslagets träningsgrupp 3. 16 race i Europacupen har det blivit för Stockholmsbördige åkaren som just nu leder slalomcupen i den svenska seniorcupen Svenska Spel Alpine Elite Tour. Tog en åttondeplats och en tredjeplats när det kördes storslalom i Hassela i början av februari.

TV: Återupplev det bästa från tidigare alpina sändningar

Inbäddat innehåll

William Jonsson, Klövsjö Alpina, född 2001

Åkaren från Svenstavik är också del av landslagets träningsgrupp 3 och har startat i fyra Europacuptävlingar så långt. Toppnoteringen är en 24:e plats från tävlingen i Berchtesgaden i januari. Jonsson missade den nationella cupens deltävlingar i Sundsvall och Åre men slutade tia och femma i Svensk Spel Alpine Elite Tour i Hassela.

William Jonsson, Klövsjö Alpina Foto: Erik Segerström

Lucas Ermeskog, Åre SLK, född 2003

18-åriga Ermeskog har bara gjort en start i Europacupen tidigare, i storslalomen i Reiteralm i Österrike, där han dessvärre inte tog sig vidare till andra åket. I december vann han en parallelltävling i Nordamerikanska motsvarigheten till Europacupen och tog även en åttondeplats i slalom. På svensk mark har det blivit en åttondeplats i Svenska Spel Alpine Elite Tour i Åre och en fjärde och en femteplats i FIS-slalomen i Duved.

Annons

Lucas Ermeskog, Åre Slk Foto: Erik Segerström

Annons

Tobias Windingstad, Jönköpings SLK, född 1995

Är den mest rutinerade i det svenska startfältet, när det kommer till Europacupen. 63 starter har det blivit, där en uråkning från Val di Fassa i december är det senaste resultatet. Gjorde världscupdebut i Sölden 2021, men körde ur direkt i första åket. Liksom Fabian Ax Swartz tävlade Windingstad i Latvia National Championships i Pozza di Fassa i januari, där han slutade sjua och nia.

Tobias Windingstad, Jönköpings Slk. Foto: Erik Segerström / BILDBYRÅN

Fabian Ax Swartz, IFK Lidingö SLK, född 2004

17-åriga Fabian ingår i landslagets utvecklingsgrupp, Team Svenska spel och gör sin Europacupdebut i Almåsa. Han har en seger från Latvia National Championships i Pozza di Fazza i januari på sitt CV och tog senast en storseger i slalomen i Nordamerikanska motsvarigheten till Europacupen den 15 februari.

Alfred Olsson, Vemdalens IF, född 2000

Gör Europacupdebut i Almåsa, precis som Fabian Ax Swartz. Slutade sexa i FIS-tävlingarna i Nolby och tog innan dess en pallplats i Duved. Ligger elva i Svenska Spel Alpine Elite Tour och är främst fokuserad på slalom och storslalom.

Alfred Olsson, Vemdalens IF. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Annons

Adam Palmér, Örebro SLF, född 2003

18–åriga Palmér gör även han debut i Europacupen i Almåsa. Slutade sjua respektive nia i FIS-tävlingarna i norska Hakadal den gångna helgen, men då i storslalom. I slalomtävlingen i Kirkerud på söndagen blev det en uråkning i första åket. Palmér vann FIS-tävlingen i Duved i januari och ligger dessutom på en 18:e plats i Svenska Spel Alpine Elite Tour.

Adam Palmér, Örebro Slalomklubb. Foto: STSA/Erik Segerström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan