Annons

Annons

Annons

Annons

Melodifestivalen 2022

Cornelia Jakobs vinner Melodifestivalen – Faith Kakembo på tionde plats

Cornelia Jakobs höll för trycket när det väl gällde. Hon tar hem segern i Melodifestivalen, precis som kritikerna och spelbolagen förutspått.

– 50 procent av mig drömde om det och 50 procent av mig kände att jag inte ville bli besviken, säger hon till TT efter tävlingen.

Faith Kakembo från Jönköping slutade på tionde plats.

Text: 

Cornelia Jakobs tog hem Melodifestivalsegern. Faith Kakembo kom på tionde plats.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Annons

Slutstriden stod mellan Anders Bagge och Cornelia Jakobs – men till slut var det den senare som drog det längsta strået även hos tv-tittarna. Fast Cornelia Jakobs vågade inte ta ut något i förskott.

– För jävla jobbigt var det, alltså helvete, de ska dra ut på det så länge! Men jag hade ju Isa och David (låtskrivare samt pojkvän, red:s anmärkning) och det var min räddning. Och när jag kom av scenen sade jag till dem att jag är så nöjd, jag är så glad – jag lyckades njuta och ha kul, säger hon.

Trots att hon har medverkat två gånger förut i Melodifestivalen var Cornelia Jakobs nästan helt okänd för tittarna när hon röstades raka vägen till final i den första deltävlingen. Med ”Hold me closer” lyckades hon vinna kritikerna, som har hyllat henne som en frisk fläkt bland gamla bekanta ansikten.

Annons

Annons

Cornelia Jakobs jublar efter vinsten. FOTO: Paul Wennerholm/TT

På efterfesten fick hon först skaka den traditionsenliga champagneflaskan och blöta ned en och annan festdeltagare – sedan framföra sin låt.

Jag njuter och jag har mina närmsta vänner. Familjen fick tyvärr inte plats – de var 20 personer – så då har mamma och pappa styrt upp efterfest i sitt hus. Så vi lär ju dra dit sen förmodligen. Det är bara otroligt, jag svävar på moln, säger hon.

Har du hunnit smälta vinsten?

Jag försöker hela tiden, men jag fattar fortfarande ingenting. Jag förstår fortfarande inte vad som händer, jag är bara så jävla glad – jag kan inte beskriva känslan ens. Det är en sådan eufori när jag tänker på att jag ska få representera vårt älskade land i Eurovision. Jag känner mig som en superhjälte.

Cornelia Jakobs, som nyligen fyllt 30, ledde alltså Melodifestivalen när tittarnas röster återstod. När de internationella jurygrupperna sagt sitt låg hon i topp med fyra tolvpoängare.

2011 och 2012 tävlade Jakobs i Melodifestivalen med sitt tidigare band Love Generation. Men hennes solodebut har varit ännu mer framgångsrik i Melodifestivalsammanhang, då Love Generation som bäst tog sig till Andra chansen när det begav sig.

Låten har hon skrivit tillsammans med bästa vännen Isa Molin och pojkvännen David Zandén. Faktum är att paret fann varandra under arbetet med bidraget – som handlar om ett ex som hon var hjärtekrossad över.

Annons

– Det var fint att mitt krossade hjärta ledde mig till det här, har hon sagt till TT.

Flest röster av tittarna fick Anders Bagge och hans bidrag ”Bigger than the universe”. Den internationella juryn var däremot inte lika övertygad, vilket gjorde att han slutade på en andraplats. Han tänkte fira placeringen på efterfesten, men utan alkohol.

Annons

– Jag ska ta en riktigt stor Virgin Bloody Mary. Det är väldigt viktigt att den är virgin, säger han till TT.

Prispallens tredjeplats kneps av duon Medina, som i och med tävlingen markerade sin musikaliska comeback efter flera år isär. Och det var två överlyckliga treor som pratade med TT efter showen.

– Vad är det som händer?! Vi är helt chockade, det känns som en förstaplats. Vi har ju snackat bakom kulisserna och fattade ju att Bagge och Cornelia skulle få första och andra platsen, men att vi skulle bli trea?! Vi svävar på moln, säger Sami Rekik och Ali Jammali.

Jönköpingssångerskan Faith Kakembo fick totalt 51 poäng.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Faith Kakembo från Jönköping fick 51 poäng med låten ”Freedom” – 33 poäng av den internationella juryn, och 18 av tittarna. Hon hamnade därmed på en tionde plats.

Sist i finalen hamnade Anna Bergendahl med ”Higher power”. Men efteråt ägnade hon mer tid åt att hylla vinnaren än att gräma sig över sin egen placering.

– Det känns jättebra, nu är jag så jävla lycklig för Cornelia. Jag har sagt det många gånger – för mig är det det bästa jag har hört och sett i Melodifestivalen någonsin. Inkluderat mig själv, säger hon.

Annons

Med drygt 27 000 i publiken kokade Friends Arena i Solna mer än under alla årets deltävlingar. Det viftades med hjärtformade ballonger och blinkande lamphattar lyste upp publikhavet.

Projektledaren Anette Brattström var mer än nöjd med publikgensvaret efter tävlingen.

– Jag tyckte att det var jättehärligt, det var 27 000 i publiken. Kändes väldigt ovant. Vi var ju det sista evenemanget innan pandemin slog till och nu är vi det första som öppnar upp – så det är en märklig känsla men det var jättehärlig stämning, säger hon.

Annons

Ann Edliden/TT

Amanda Alvarsson/TT

Sara Haldert/TT

Sara Ullberg/TT

JP/Jnytt

Fakta

Finalresultatet i Melodifestivalen 2022

"Hold me closer" – Cornelia Jakobs – 146 poäng

"Bigger than the universe" – Anders Bagge – 121 poäng

"In i dimman" – Medina – 109 poäng

"Bluffin" – Liamoo – 91 poäng

"My way" – Tone Sekelius – 84 poäng

"Run to the hills" – Klara Hammarström – 83 poäng

"Som du vill" – Theoz – 65 poäng

"Änglavakt" – John Lundvik – 60 poäng

"I can´t get enough" – Cazzi Opeia – 55 poäng

"Freedom" – Faith Kakembo – 51 poäng

"Innocent love" – Robin Bengtsson – 34 poäng

"Higher power" – Anna Bergendahl  – 29 poäng

Jönköpingssångerskan Faith Kakembo fick totalt 51 poäng.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Faith Kakembo framför bidraget ”Freedom” under lördagskvällens final i Melodifestivalen.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan