Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina berör Rude Glantz lite extra: ”Det är som om alla minnen kommer tillbaka”

När Rude Glantz nåddes av nyheten att Ukraina blivit invaderat av Ryssland, och att folk fått fly från sitt hemland, var det som att återuppleva allt igen. Flera av hans minnen och känslor från 1968 – då han tog emot cirka 120 flyktingar från Tjeckoslovakien och Polen – blev ännu en gång påtagliga.

– Oron och tankarna som fanns hos dem på den tiden är i princip samma hos de ukrainare som kommer nu, menar han.

Filmregissörer, läkare, ingenjörer och andra akademiker strömmade till Sverige när Tjeckoslovakien invaderades för över 50 år sedan. Rude Glans träffade cirka 120 av dem på flyktingförläggningens pensionat i Örserum, utanför Gränna. Han blev som en fadersgestalt och kurator för de flesta.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Julia Kråklind

Annons

Den 21 augusti 1968 invaderades dåvarande Tjeckoslovakien av delar av Warszawapakten – Sovjetunionen, Bulgarien, Polen och Ungern. Det ledde till att ungefär 2 700 tjeckoslovaker flydde från striderna och kom till Sverige. Rude Glantz arbetade då som inspektör hos länsarbetsnämnden i Jönköping – det som senare kom att bli Arbetsförmedlingen. Hans chef gav honom uppdraget att bli platschef, eller flyktingchef som det hette på den tiden, för den flyktingmottagning som öppnades i pensionatet Örserumsbrunn. Där placerades 120 personer från Tjeckoslovakien och Polen.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan