Annons

Annons

Fotboll

VM-drömmen över för Sverige – förlorade mot Polen

Sverige förlorade playoffinalen mot Polen med 0-2 och missar fotbolls-VM i Qatar.

Storstjärnan Robert Lewandowski gav hemmalaget ledningen på straff. Sverige radade därefter upp möjligheter att kvittera utan att lyckas. I stället kunde Polen ta vara på ett misstag av Marcus Danielson och utöka ledningen.

Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Playoffinalen mellan Polen och Sverige på Slaski-stadion i Chorzow fick en trevande start med två lag som började försiktigt.

Sverige kunde därefter etablera tryck strax före matchminut 20 med fina lägen för Robin Quaison och Emil Forsberg.

Hemmalaget Polen växte därefter in i matchen och Aston Villas högerback Matty Cash hade den bästa polska möjligheten i första halvleken.

Annons

Strax före halvtid tilldelades den polska mittfältaren Jacek Góralski ett gult kort för en ful tackling på Jesper Karlström.

Annons

Expertkommentatorn Hasse Backe jämförde tacklingen med den som gav Marcus Danielson ett rött kort i EM-uttåget mot Ukraina förra sommaren.

I minut 42 bröts matchen under kort stund då åtskilliga strålkastare slocknade samtidigt.

Matchen återupptogs kort senare och halvleken spelades klart i halvmörker.

I halvtid bytte Polen ut varnade Jacek Góralski mot veteranen Grzegorz Krychowiak.

Kort efter fick hemmalaget straff efter att Jesper Karlström gjort ner inhoppande Krychowiak straffområdet.

Storstjärnan Robert Lewandowski var säkerheten själv från elva meter och Polen ledde med 1–0.

Jakub Moder blev strax efteråt varnad för en förseelse på Ludwig Augustinsson.

Efter runt 57 minuters spel fick Emil Forsberg en gyllene möjlighet att kvittera, men polska målvakten Wojciech Szczęsny stod för en jätteparad.

På efterföljande hörna nådde Victor Nilsson Lindelöf högst men hans nick seglade utanför.

I minut 65 gjorde Janne Andersson ett dubbelbyte där Jesper Karlström och Robin Quaison fick göra plats för Mattias Svanberg och Anthony Elanga.

Resultatet av bytet blev en mindre rockad där Dejan Kulusevski tar klivet upp på topp och Svanberg testade skott direkt efter inhoppet men avslutet blev tamt och gick rakt på den polska målvakten.

Annons

Annons

I den 72:a minuten kunde Polen gå ifrån ytterligare. En misslyckad mottagning av Marcus Danielson gav Napolistjärnan Piotr Zieliński möjligheten att utöka till 2–0, vilket även blev slutresultatet. Det betyder att Sverige missar fotbolls-VM i Qatar senare i år.