Annons

Annons

Annons

Värnamo

Festivalens konstnärlige ledare: ”Man kan likna filmfestivalen vid ett fotoalbum”

När man frågar festivalens konstnärlige ledare Kalle Boman varför man ska ta sig till en biograf för att titta på gammal film, blir svaret en längre utläggning om historia, samhällsutveckling, demokrati och den eviga frågan om hur det är att vara människa – bland annat.

– Ett biografrum är en del av det sätt vi använder för att orientera oss i hur världen ser ut. Vi måste värna om det. Ett samhälle utan biograf är tråkigt, säger han med självklar övertygelse.

Filmerna till den första filmhistoriska festivalen har valts ut av en kommitté bestående av Kalle Boman – professor och filmproducent, Charlotta Miller – kort- och novellfilmsregissör, guldbaggebelönad rollsättare och sedan 2020 utvecklare för film och rörlig bild inom Region Jönköpings län, Jan Göransson – Svenska Filminstitutet, samt Gabriel Fornstam – Svenska Bio. Foto: Värnamo Filmhistoriska Festival

Annons

Kalle Boman är professor i filmisk gestaltning och filmproducent och har arbetat med film i över ett halvt sekel. Bo Widerberg, Roy Andersson, Marie-Louise Ekman och Ruben Östlund är bara några få exempel på framgångsrika filmare han har arbetat tillsammans med. Hedersguldbaggen som Kalle Boman tilldelades 2014 kom inte som någon större överraskning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan