Annons

Annons

Annons

På liv och död

Expertens råd: Så hjälper du någon som drabbats av hjärtstopp

Det enda fel du kan göra om någon i din närhet drabbas av hjärtstopp är att inte göra något alls. Det säger Kennet Axelsson, sjukvårdsinstruktör på räddningstjänsten i Jönköping.

Larma 112 och om det finns en hjärtstartare i närheten – använd den.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Johan Nordenström

Annons

Vem som helst kan drabbas av plötsligt hjärtstopp. Men oftast handlar det om personer som är äldre eller som har en bakomliggande hjärtsjukdom.

Ett plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat slutar att pumpa blod och det beror på problem i hjärtats elektriska system. Hjärtats vanliga rytm övergår till så kallat kammarflimmer (ventrikelflimmer) och pumpförmågan upphör då att fungera.

Personen blir omedelbart medvetslös. När hjärtat stannar upphör blodcirkulationen och kroppens organ drabbas av syrebrist. Redan efter några minuter tar hjärnan skada eftersom det är det organ i kroppen som är känsligast för syrebrist.

Ofta faller personen ihop utan förvarning. Det är då otroligt viktigt för överlevnadschanserna att omgivningen vet hur de ska reagera.

Annons

Den enda behandling som är bevisat effektiv vid hjärtstopp är hjärt- lungräddning (HLR) och en strömstöt från en hjärtstartare.

Annons

LÄS MER: Max, 25, räddade livet på sin kollega Patrik: ”Han får ju inte dö”

Kennet Axelsson, sjukvårdsinstruktör på räddningstjänsten i Jönköping. Foto: Privat

Kennet Axelsson är sjukvårdsinstruktör på räddningstjänsten i Jönköping. Han utbildar bland annat i HLR med hjärtstartare.

– Om en person inte reagerar när man pratar eller skakar lätt i henne eller honom ska man kontrollera andningen. Om personen är medvetslös och inte andas så är det lika med hjärtstopp. Då ska man larma 112 och starta hjärt- lungräddning direkt, säger han.

– Man kan tänka ungefär två bröstkompressioner per sekund. Efter 30 tryck så blåser man in luft två gånger och sedan upprepar man det.

Helst ska man se till att personen ligger på rygg på ett hårt underlag. Därefter är det enklast att ställa sig på knä vid sidan av personen och lägga sina händer längs med bröstbenet. Använd din egen kroppsvikt vid varje tryck.

I årsrapporten 2021 från Svenska hjärt- lungräddningsregistret med data från 2020, är den nationella överlevnaden utanför sjukhus tio procent för samtliga hjärtrytmer, och 592 liv räddas.

Kan en hjärtstartare kopplas snabbt och en strömstöt ges inom tre minuter från kollaps, har så hög överlevnad som 70 procent påvisats vid bevittnat hjärtstopp med en defibrillerbar rytm. Tid till behandling är den helt avgörande faktorn.

Annons

Annons

Kennet Axelsson är noga med att påpeka att man inte kan göra något fel i dessa lägen – bortsett från att inte göra något alls.

Kan räddningstjänsten och ambulansen ta sig in i alla byggnader?

– Nej, det kan vi inte. Vi måste ha någon som öppnar dörren åt oss. Är personen som gör hjärt- lungräddning själv så måste de gå ifrån för att släppa in oss. Det finns inte mycket att välja på.

Jönköpings kommun har i dagsläget ett 15-tal hjärtstartare som är nåbara dygnet runt.

Bild: Johan Nordenström

Hjärtat startar sällan av bara hjärt- lungräddning. Ofta behövs det en hjärtstartare. Om man är ensam och hjärtstartaren är väldigt nära kan man gå och hämta den, tycker Kennet Axelsson.

– Finns det en hjärtstartare så nära att man kan vara tillbaka på någon minut så tycker jag att man ska hämta den.

Hjärtstartare finns överallt i samhället. De flesta är dock inlåsta vilket gör att de inte är tillgängliga på kvällar och helger.

Jönköpings kommun har i dagsläget ett 15-tal hjärtstartare som är nåbara dygnet runt. Inom kort hoppas Kennet Axelsson att man ska ha flyttat ut ytterligare ett 20-tal av kommunens i dag inlåsta hjärtstartare.

– Det är ett av mina främsta uppdrag just nu.

En hjärtstartare har två elektroder. En ska sitta under nyckelbenet på personens högra sida och den andra på nedre delen av bröstkorgen på personens vänstra sida. När de är på plats startar man den.

Annons

Hjärtstartaren instruerar med tydlig röst hur man ska göra.

Enligt Kennet Axelsson finns det ingen risk att man använder en hjärtstartare på fel sätt. Men han rekommenderar ändå alla att gå en HLR-kurs.

Annons

– Hjärtstartare är lätta att använda men folk vågar normalt inte göra det om de inte har övat med dem först.

Kennet Axelsson råder även allmänheten att ta reda på var deras närmsta hjärtstartare finns.

Sms-livräddare är ett relativt nytt system i Jönköpings län där HLR-utbildade lekmän kallas till hjärtstopp via en app på mobilen.

Systemet letar efter deltagare som befinner sig i geografisk närhet och som antingen får till uppgift att bege sig till den drabbade och påbörja HLR alternativt hämta närmsta hjärtstartare och ta den till platsen för hjärtstoppet.

Hitta din närmsta hjärtstartare – se karta.

På sajten Hjartstartarregister.se hittar du din närmsta hjärtstartare.

Bild: Johan Nordenström

Annons

Annons

Till toppen av sidan