Annons

Annons

Annons

Falköping

42-åring får livstid för mord – har spelat psyksjuk

En 42-årig man döms till livstids fängelse för mord på en kvinna i Falköping i november förra året. Mannen har tidigare fått rättspsykiatrisk vård för andra brott. Nu gör rätten dock bedömningen att han spelat psykiskt sjuk, för att slippa fängelse.

Idag kom domen i Skaraborgs tingsrätt mot en 42-årig man som mördade en kvinna i Falköping i november. Arkivbild. FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Domen i Skaraborgs tingsrätt gäller även brott mot griftefriden. När kvinnan hittades, var kroppen skändad.

Kvinnan, som var i ungefär samma ålder som 42-åringen, anmäldes som försvunnen en lördag. Nästa dag greps den nu dömde mannen, som misstänkt för människorov.

Dagen därefter hittades kvinnan i en lägenhet, och brottsmisstanken ändrades till mord. Hon hade fått många hugg med en kniv, eller något annat vasst föremål. Mordet var särskilt hänsynslöst, enligt tingsrätten.

Annons

Annons

De två hade tidigare haft en kärleksrelation. Men enligt kammaråklagare Berit Andreasson hade kvinnan berättat för en rad personer att mannen hotade och trakasserade henne.

42-åringen har tidigare dömts för bland annat grov mordbrand, och fått rättspsykiatrisk vård. När mordet skedde fick han öppen vård.

En ny undersökning visar dock att 42-åringen inte har någon allvarlig psykisk störning, och att han inte heller haft det tidigare. Istället bedöms han ha simulerat symtom på psykos, för att inte dömas till fängelse, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

42-åringen döms också att betala sammanlagt nästan en halv miljon kronor i skadestånd till kvinnans släktingar och dödsbo.

Annons

Annons

Till toppen av sidan