AnnonsTosito

Bostadsrättsföreningar får ökad trygghet med hjälp av Tositos räntegaranti

Under det senaste året har boräntorna ökat stadigt. För den som köpte en nyproducerad bostadsrätt för ett eller två år sedan och snart ska flytta in kan en obehaglig överraskning vänta då räntorna har stigit kraftigt. Fastighetsbolaget Tosito har hittat en lösning för att hjälpa sina bostadsrättsföreningar hålla nere kostnaderna för bostadsrättshavarna.

Fredrik Zimmerman, säljchef på Tosito.
Öppna bild i helskärmsläge

Fredrik Zimmerman, säljchef på Tosito, förklarar hur det går till när man tar fram en kostnadskalkyl inför en säljstart av ett bostadsprojekt:

– Nyproduktioner börjar säljas ungefär två år innan man kan flytta in. Det finns inget hus när försäljningen börjar, och inför en säljstart tar vi fram en kostnadskalkyl som uppskattar samtliga boendekostnader och en beräknad månadsavgift. Vi brukar räkna med en marginal på 1–1,5 procent extra mot dagens ränteläge, men idag har det blivit en helt ny spelplan med de höga räntorna.

Projektchefen Gustaf Hjertqvist flikar in:

– Man kan inte låsa lånen förrän fastigheten är färdig och man flyttar in. Sedan tecknar också bostadsrättsföreningen ett lån hos banken för att förvärva fastigheten, och det är den ränta och amortering föreningen får som ligger till grund för avgiften de boende ska betala varje månad.

Köp Tosito-lägenhet på Sjöviken – vackert och tryggt

På första parkett vid Vätterns strandlinje ligger Sjöviken.
Öppna bild i helskärmsläge

Det är här Tositos nya lösning för att trygga situationen för köpare och de boende kommer in. Under tre år från tillträdesdatum går Tosito in med ett ränteåtagande, eller en räntegaranti som det också kan kallas, gentemot bostadsrättsföreningen.

– Tosito vill vara en trygg aktör på marknaden och vi vill inte att köpare ska behöva oroa sig för kraftigt höjda månadsavgifter. När föreningen tar lån från banken idag och får en högre ränta än man räknat med, så går vi in och åtar oss att betala de räntekostnader som överstiger 3,5 procent, berättar Gustaf Hjertqvist.

Gustaf Hjertqvist, projektchef på Tosito.
Öppna bild i helskärmsläge

– Vi skriver ett avtal med föreningen där vi betalar tillbaka mellanskillnaden till föreningen för det de betalat till banken, under tre års tid.

Ger nybildade föreningar en mjukare övergång

– Jämfört med kostnadskalkylen kommer det bli en avgiftshöjning för de boende, men utan Tositos ränteåtagande hade avgifterna kunnat öka uppemot 30 procent, nu kommer det istället att landa på runt 10 procent, säger Fredrik Zimmerman.

Titta in i radhusen på Kärnekulla Gård och inspireras här

På Kärnekulla Gård finns utrymme för familj och vänner.
Öppna bild i helskärmsläge

– Det är ett sätt för oss att hjälpa personer som vill köpa bostadsrätt men känner en osäkerhet, samt de boende i bostadsrättsföreningarna. Med räntegarantin får de boende i föreningen en månadsavgift som känns trygg över tid. Ränteåtagandet är en del av vårt trygghetspaket där det även ingår bland annat att vi kan skjuta på inflyttning om det underlättar för dem som hamnat i kläm med inflyttningstider.

Idag är det tre av Tositos bostadsrättsföreningar i Jönköping som har fått erbjudandet om ränteåtagandet, Brf Sjöviken på Strandängen, Brf Kärnekulla Gård och Brf Vättervyn i Habo.

– Vi ger nybildade föreningar en mjukare övergång. Bostadsrättsföreningar drivs inte av ekonomer, utan av de boende, och det gör det extra viktigt att trygga dem under de första åren. Så här får föreningen tre år på sig att bli stabil och kunna stå på egna ben, säger Gustaf Hjertqvist.

Läs mer om Sjöviken – vackert och tryggt

Brf Sjöviken på Strandängen.
Öppna bild i helskärmsläge
Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Jönköpings-Postens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan