Annons

Annons

Annons

Adelöv/Linderås

Martin röker tonvis varje år – så tillagar du EU-skyddade siken bäst: ”Populär sommarmat”

Från och med nu är den rökta Vättersiken geografiskyddad av EU. Det innebär att fisken ska tillredas högst en mil från Vättern. Sjöarps Rökeri tar hand om cirka tre – fyra ton sik om året.

När rökeriet stod klart 1992 hade fiskodling med förädling övergått från komplement till huvudnäring på gården. Det var Martin Janssons far som först drev det, han själv tog över för 15 år sedan.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Kinna Svensson

Annons

Sjöarps Rökeri ligger mellan Gränna och Tranås och är både ett fiskrökeri och gårdsbutik. Ägaren Martin Jansson driver det tillsammans med hustrun Ulrika Jansson sedan 2008. Han når inte upp till kravet på att fisken ska tillredas högst tio kilometer från sjön, så någon SGB-stämpel får inte hans rökta Vätterfiskar. För att få den måste han flytta rökeriet tio km västerut. Det här är dock inte ett större problem för Martin Jansson. De senaste åren har det inte blivit så mycket rökt sik från vare sig Vänern eller Vättern för Martin Janssons del. Tidvis har det rått fiskeförbud på grund av att halterna av dioxiner och dioxinlika PCB:er översteg EU:s gränsvärden. Men han gissar att det landar på runt tre-fyra ton om året, varav Vättersiken står för en begränsad del.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan