Sjöarps Rökeri ligger mellan Gränna och Tranås och är både ett fiskrökeri och gårdsbutik. Ägaren Martin Jansson driver det tillsammans med hustrun Ulrika Jansson sedan 2008. Han når inte upp till kravet på att fisken ska tillredas högst tio kilometer från sjön, så någon SGB-stämpel får inte hans rökta Vätterfiskar. För att få den måste han flytta rökeriet tio km västerut. Det här är dock inte ett större problem för Martin Jansson. De senaste åren har det inte blivit så mycket rökt sik från vare sig Vänern eller Vättern för Martin Janssons del. Tidvis har det rått fiskeförbud på grund av att halterna av dioxiner och dioxinlika PCB:er översteg EU:s gränsvärden. Men han gissar att det landar på runt tre-fyra ton om året, varav Vättersiken står för en begränsad del.
Annons
Annons
Annons
Martin röker tonvis varje år – så tillagar du EU-skyddade siken bäst: ”Populär sommarmat”
Från och med nu är den rökta Vättersiken geografiskyddad av EU. Det innebär att fisken ska tillredas högst en mil från Vättern. Sjöarps Rökeri tar hand om cirka tre – fyra ton sik om året.
Annons
Annons
Annons