Annons

Annons

Annons

Jönköping

Jönköpings tuffaste poliser heter Lisa, Lena och Isabelle

Det är ingen tvekan om att kvinnorna styr Jönköpings deckarvärld – en miljö där mord och mystiska försvinnanden blir allt fler.

Men karaktärerna är knappast stöpta i samma form. Vilka är de kvinnliga poliserna egentligen?

Känner du till Lisa, Lena och Isabelle – poliserna som löser mordfallen i deckarna från Jönköping?
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Det är kvinnor som satt Jönköping på den svenska deckarkartan. Huvudrollerna i stans kriminalromaner är poliser som heter Lisa Engström, Lena Fredén och Isabelle Berg. Författarna heter Frida Moisto, Linda Schön och Anna Johansson.

Och den lokala kopplingen spelar roll. Att de gruvliga brotten och polisiära utredningarna utspelas i miljöer som man känner igen, ger en extra dimension vid läsningen, säger Helen Figeus, deckarfantast och bibliotekarie på Råslätt:

– Att man känner igen miljöerna kanske gör det hela lite mera otäckt, att det kryper så nära inpå, säger hon.

Helen Figeus är deckarfantast och bibliotekarie på Råslätt.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

Miljöerna finns i Jönköping och många andra platser. Faktum är att det numera utspelas deckarhistorier vart man än vänder sig. Det brukar sägas att det var Henning Mankell som rullade i gång allt när han introducerade Kurt Wallander i Ystad. Sedan spred sig deckarvågen över hela landet.

Annons

– Det har den verkligen, säger deckarförfattaren Kerstin Bergman i Svenska Deckarakademin.

För några år sedan gick hon igenom hela den svenska deckarutgivningen och landade i närmare 2 000 utgivningar. Men listan blev ohanterligt lång och kortades sedan till cirka 250 namn, som nu finns i akademins faktakalender.

Trenden med svenska kriminalromaner som utspelar sig i idyllisk landsbygd, en genre som blivit internationellt känd som Nordic Noir, håller i sig enligt Kerstin Bergman.

– Fast det beror på vilken typ av deckare det är. Om man skriver om terrorism och gängkriminalitet, så skriver man inte så ofta om Jönköping. Då blir det Stockholm, Göteborg och Malmö.

För tio år sedan var Kerstin Bergman redaktör för antologin ”Deckarnas svenska landskap: från Skåne till Lappland”. Då representerades Småland av kriminalhistorier i glasriket och Jönköping var en vit fläck i sammanhanget.

Författaren Kerstin Bergman sitter på
Deckarakademins stol nr 12 och har kartlagt svenska deckare.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Andreas Gruvhammar

Numera finns stan definitivt på kartan, men det finns tydligen fortfarande en vit fläck. En plats inte så avlägsen från Jönköping.

”Varför mördas ingen i Mjölby”, frågar sig den forne ledarskribenten Per Svensson i tidningen Vi :

”I den rika floran av svenska deckare mördas folk från norr till söder: I Kiruna, Haparanda, Åre, Hagfors, Stockholm, Sandhamn, Arboga, Nora, Norrköping, Fjällbacka, Gotland, Öland, Österlen. Till exempel. Men i Mjölby tycks invånarna gå helt trygga.”

Annons

De kan trösta sig med att Mons Kallentoft har en polis som kommer från Mjölby, men handlingen utspelar sig inte där.

Annons

Deckare är den mest utlånade kategorin på biblioteken och det blir ofta kö när populära författare släpper en ny titel. Den här veckan släppte Frida Moisto sin senaste kriminalroman.

– Moisto är det alltid många som vill läsa, just för att hon har anknytning till Jönköping. Hon jobbar ju som sjuksköterska här också och är ganska känd, säger Helen Figeus.

Efter fyra böcker i Frida Moistos serie är även hennes karaktär, poliskommissarien Lisa Engström, etablerad bland läsarna. Vem är hon och hennes kollegor i deckarna från Jönköping?

Tuffast. Polisen Lisa Engström i Frida Moistos deckare kan slåss.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Frida Moisto låter ett nyhetsinslag i tv beskriva polisen Lisa Engström, när hon i inledningen av ”Märkt” är misstänkt för mord och blivit inlåst på psyket:

”Enligt säkra källor på polishuset har det att göra med en våldsam polis, Avdelningen för särskilda utredningar har varit inkopplade tidigare. Polisen har enligt samma källor fått flera varningar om dåligt uppförande, dåligt bemötande. Många av personens kollegor sägs enligt säkra källor vara glada över avstängningen.”

Lisa Engström är den tuffaste av de kvinnliga poliserna, präglad av en uppväxt med kriminella fosterbröder och mc-gäng.

Ensam. Polisen Lena Fredén i Linda Schöns deckare är tuff på ytan men full av tvivel.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Peter Feurst

Polisen i Linda Schöns deckare ”Pansar av hud” är mjukare på insidan, trots att hon jobbat i yttre tjänst i 20 år. Men ibland rinner det över även för den eftertänksamma Lena Fredén och hon läxar upp sin misogyna kollega:

Annons

”Kroppen agerar reflexmässigt, stärkt av ilska och frustration, och gör precis det den har lärt sig på självskyddet. Hon kliver fram mot Jörgen, kopplar ett fast grepp om hans handled, vrider upp armen på ryggen och trycker till. Pressar handen upp mot nacken, hårdare än nödvändigt, men hon tänker inte låta honom komma undan. Inte den här gången.

Annons

– Helvete, Lena!

Nu finns det ingen återvändo. Hon sparkar till honom på ankeln och trycker samtidigt armen framåt. Med en duns åker Jörgen i golvet. Trots att hon försöker dämpa fallet slår han i med näsan först.”

Mamma. Polisen Isabelle Berg i Anna Johanssons deckare oroar sig för sonen Theodor.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Josefine Mörberg

Kriminalinspektör Isabelle Berg får även hon ta itu med mordfall och försvunna personer.

”Så länge hon kunde minnas var polisyrket det enda som lockat. Tre år som väktare i Stockholm fick hon arbeta sig igenom innan hon kom in på polishögskolan.”

Men hennes privata bekymmer har en stor roll i Anna Johanssons böcker i serien. Hon oroar sig för sonen Theodor, som Isabelle försöker skydda från den kontrollerande mannen som är pojkens far. Hon flyr från Stockholm till en tjänst i Jönköping, men oron över en vilande vårdnadstvist tär på henne. Och till slut kommer det förflutna ikapp.

Relationsproblemen, som även hennes kollegor Olle och Lennart dras med, får yrkeskvinnan Isabelle att framstå mer som en vanlig person, än hennes fiktiva kollegor ovan.

Så långt styrs Jönköpings deckarvärld av kvinnor, men ingen regel utan undantag. En av de senaste årens deckare som utspelas i Jönköping är skriven av två män, skolprästen Torgny Wirén och kriminalkommissarien Torbjörn Åhgren.

Annons

”Medan staden sover” kom 2020, så det är väl dags för en uppföljare?

– Nej, Frida Moisto är mycket snabbare än oss, vi är långsamma skribenter. Så det kommer nog att ta några år, men jag hoppas det blir en bok till, säger Torgny Wirén.

Deras Jönköpingsdeckare skiljer sig från övriga på flera sätt, bland annat att två karaktärer delar på huvudrollerna.

Torgny Wirén och Torbjörn Åhgren har skrivit deckaren där en präst i Sofiakyrkan står i centrum.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

– Huvudpersonen Rebecca Calderoni är lite över 30. Hon har läst medicin i Göteborg, hennes pappa är professor på Sahlgrenska. Men så drabbas hon av en personlig kris vid en trafikolycka om får henne att utbilda sig till präst istället och utan att ha någon egentlig bakgrund här så blir hon präst i Sofiakyrkan, berättar Torgny Wirén.

Den andra huvudpersonen är kriminalkommissarien Robert Wilson, en skotte som är en bit över 1,90 lång och väger över 100 kilo. Han får utreda en härva där en tonårsflicka dör av en överdos på en fest, en familjefar försvinner spårlöst och senare hittas brutalt mördad.

Prästen Rebecca springer inte omkring och leker privatdetektiv, men får meddela anhöriga om dödsfallen och hamnar hela tiden i händelsernas centrum.

– Det har varit roligt att skriva om staden där man bor. Det är fascinerande att gå på Vätterstranden och Rosenlundsbankarna, upp på Taberg och fundera: Vad hände här? Varifrån kom bilen? Vart gick de? säger Torgny Wirén.

– Och jag har mött många som läst boken och tänkt på vad som utspelats i boken när de går längs gatorna i stan.

Helen Figeus på Råslätts bibliotek bekräftar.

7-dagarslån är ett sätt att minska köerna till de mest populära deckarna på biblioteket, förklarar Helen Figeus.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

– Wiréns bok blev väldigt uppskattad, jag tyckte själv om den. Linda Schöns deckare har jag inte läst ännu, men eftersom den handlar om Råslätt ska vi definitivt skylta med den, säger hon.

Eftersom biblioteken vet att många vill läsa lokala författare, har de ett knep för att korta köerna till nya populära böcker. Man beställer extra exemplar som låntagarna bara får behålla sju dagar.

Hinner folk läsa då?

– Ja, är det en riktigt spännande deckare så klarar man det på en vecka, säger Helen Figeus.

Anna Johanssons serie om Isabelle Berg:
”Den som skipar rättvisa” - 2020
”Den som bär skulden” - 2021
”Den som tystnar” - 2022
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Peter Feurst

Annons

Frida Moistos serie om Lisa Engström:
”Som nitroglycerin” - 2018
”Drakar lyfter i motvind” - 2019
”Napalm” - 2021
”Märkt” - 2023
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Linda Schöns hara bara startat serien om Lena Freden:
”Pansar av hud” - 2023
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Peter Feurst

LÄS MER: Frida Moisto skriver om människohandel i Jönköping

LÄS MER: Anna Johansson gör deckardebut

LÄS MER: Linda Schön om övergreppen som vuxenvärlden missar

LÄS MER: Så är Torgny Wiréns nya Jönköpingsdeckare

Annons

Fakta

Fler Jönköpingsdeckare

Ann-Charlotte Persson, mer känd som feelgood-författare, skriver krim tillsammans med Mikael Ressem i Klara-serien. Första delen ”Ad Mortem” har just släppts, men vi väntar på andra boken som ska utspelas i Jönköping.

Lars Cernerud skrev 2007 en psykologisk kriminalroman i universitetsmiljö som delvis utspelas i Jönköping.

Thomas Lundh, journalist, skriver oftast om hemstaden Värnamo, men hans deckare ”Ängeln från Gibea” från 2004 utspelas i Jönköping.

Annons

Annons

Till toppen av sidan