Annons

Annons

Annons

Arbetsmiljön på Ryhovsakuten

V-utspel: ”Räddningspaket” kan ge Jönköping 280 miljoner

Vänsterpartiet vill satsa åtta miljarder kronor på ett "räddningspaket" för sjukvården – för region Jönköping skulle det innebära 280 miljoner kronor i öronmärkta pengar.

– Vi har ett mycket allvarligt läge, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) och Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson, presenterar partiets vårbudgetmotion.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

"Räddningspaketet" finns med i partiets ekonomiska vårmotion. Enligt V är personalbristen i vården nu så allvarlig att den kan vara livsfarlig för patienterna.

Därför vill partiet att statsbidragen till regionerna höjs med 8 miljarder kronor redan i år.

Dessutom vill V att alla bidrag som i dag är öronmärkta för vissa ändamål ska kunna användas helt fritt av regionerna och att regionerna senast till sommaren får besked om på vilken nivå statsbidragen kommer att ligga på i framtiden.

Annons

För Jönköpings del skulle det innebära 280 miljoner kronor redan under 2023, pengar som användas för att exempelvis satsa på Länssjukhuset Ryhovs akutmottagning, rusta upp vårdcentraler på landsbygden samt satsa på sjukhusen i Värnamo och på Höglandet, menar man.

Mikael Ekvall (V) Regionråd i Region Jönköping . FOTO: Pressbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

– Vi har en sjukvård som är hårt ansträngd och vi måste få till mer statliga medel. Det är tydligt att SD och regeringen prioriterar skattesänkningar före välfärden och det betalar sjuka och vårdanställda priset för, säger partiets regionråd Mikael Ekvall i en kommentar.

Regeringen har sagt att höjda statsbidrag till kommuner och regioner kommer att tas upp i höstens budget för 2024. Vänsterpartiet anser dock att regionerna redan nu behöver besked för att förhindra personalminskningar.

– Nästan alla regioner i Sverige visar negativa resultat, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati.

På sikt vill V att statsbidragen indexeras så att de höjs i takt med kostnadsutvecklingen.

Totalt föreslår partiet satsningar på 21,2 miljarder kronor under 2023 i sin ekonomiska vårmotion. Förslagen, förutom "räddningspaketet" för vården, har presenterats tidigare.

Av satsningarna på 21,2 miljarder, finansieras bara 4 miljarder. Det görs genom att rut-avdraget pausas. V anser ändå inte att budgetmotionen är inflationsdrivande.

Annons

– Som Konjunkturinstitutet säger, offentliga investeringar påverkar inte inflationen nämnvärt, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar.

Fakta

Vänsterpartiets vårbudgetmotion

Vänsterpartiet föreslår följande ändringar i sin vårbudgetmotion, i miljarder kronor (mdr):

Bidrag till regionerna: 8 mdr.

Utökat barnbidrag: 6,6 mdr.

Halverade biljettkostnader i kollektivtrafiken: 6 mdr.

Ett investeringsstöd för kollektivtrafiken: 2,5 mdr.

Återinförd karensersättning: 1,6 mdr.

Skolfrukost i hela landet: 0,5 mdr.

Annons

Annons

Till toppen av sidan