Annons

Annons

Annons

Ekonomikrisen i Jönköping

Finansministerns besked efter Region Jönköpings vädjan: ”Vi vet att det kan bli besparingar”

Region Jönköping tillsammans flera regioner och kommuner vädjar om mer pengar från staten, eller åtminstone besked om att det kommer, för att undvika nedskärningar i vård, skola och omsorg.

Men finansminister Elisabeth Svantesson (M) lovar inget nu.

– Mitt besked är att vi följer frågan och att vi återkommer i höstbudgeten, säger finansministern till TT.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) lovar inget.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

LÄS MER: Region Jönköping befarar miljardförlust – kan tvingas skära ner på personalen

Hon framhåller att hon vet att många kommuner och regioner har det tufft och att regeringen inte kommer att lämna dem i sticket. Hon säger att en tredjedel av det så kallade reformutrymmet för budgeten i år gick till statsbidrag för kommuner och regioner. Det går dock inte att kompensera dem, lika lite som företag eller hushållen, för alla de kostnadsökningar som inflationen ger.

Svantesson tänker inte ge några löften om mer pengar nu.

– Vi ska förhandla budget och vi kommer att ha en ny prognos med bedömning av reformutrymme. Därför kan jag inte idag ge ett besked, det är brukligt att man ger det i höstbudgeten, säger Svantesson.

Annons

Annons

Ökat jobbskatteavdrag

Nyligen skickade regeringen ut förslag om skattesänkningar (och några skattehöjningar) på remiss för att förbereda inför 2024. Det handlar om skattesänkningar på uppemot 20 miljarder, om alla skulle genomföras. Omkring hälften av det rör ett ökat jobbskatteavdrag.

– Skatteförslagen kommer att vara en del av det vi ska diskutera inför budgetförhandlingen men det finns ju mycket mer att diskutera och självklart kommuners och regioners behov.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne. Arkivbild.

TT: Vilket är viktigast?

– Att kommuner och regioner har de resurser man behöver, de har egen beskattning och de har ett ansvar i en svår situation. Jag vet att många nu ser över sin organisation.

TT: Du råder dem att höja skatten?

– Nej, jag vet att många kommuner nu kämpar och jobbar hårt för att verkligen se till att man har hög kvalitet men också jobba med effektivitet och förbättringar. Men vi vet också att det kan bli väldigt tufft och att det kan bli besparingar och att man behöver minska sin personal, säger Svantesson.

Efterlyser temporärt stöd

Sex högt uppsatta regionpolitiker i södra Sverige från Socialdemokraterna och Moderaterna vädjar i ett brev till finansministern om mer pengar för att inte välfärden ska drabbas av drastiska nedskärningar, något som Aftonbladet var först att rapportera om. I en debattartikel i Svenska Dagbladet framför ledarna för M, L och KD i Region Skåne ett liknande budskap.

Annons

Annons

– Ett temporärt stöd, ungefär som den förra S-regeringen gjorde med coronastödet, är rätt för regeringen att göra så att man kan värna välfärdens kärna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne till Aftonbladet.

Inflationen skapar hål i plånboken. Brevskrivarna kräver nu besked om stöd för både 2023 och 2024.

– Det hade varit bäst om vi kunde få stöd redan i år, säger Sonesson.

Ett annat krav är att regeringen gör om så kallade riktade statsbidrag till generella statsbidrag, så att regionerna kan lägga pengarna där de behövs.

Fakta

Fakta: De har skrivit under brevet

Christina Mattisson (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Blekinge

Mikaela Waltersson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Halland

Rachel de Basso (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Jönköpings län

Angelica Katsanidou (S)

Regionstyrelsens ordförande Region Kalmar län

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Kronoberg

Carl Johan Sonesson (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Skåne

Källa: Aftonbladet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan