Annons

Annons

Annons

Hemmasittarna

De ryter ifrån om hemmasittarna: ”En väldigt frustration – föräldrar blir utbrända”

Magelungens familjebehandlare i Jönköping har fått nog. Nu måste samhället agera för att hjälpa barn och familjer som drabbas av problematisk skolfrånvaro.

– Vi hör samma berättelse om och om igen, säger Zandra Westerberg, familjebehandlare.

Linnea Danielsson, behandlingschef. Hon och hennes kollegor ser hur föräldrar och barn trillar mellan stolarna gång på gång. Nu har de förslag på hur stödet kan förbättras.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Robert Eriksson

Annons

Vid Kungsporten i Jönköping har idéburna Magelungen både en resursskola och kontor för sina familjebehandlare. Familjebehandlarna anlitas av socialtjänsten för att hjälpa familjer och de arbetar i många olika kommuner.

När JP/Jnytt träffar familjebehandlarna har de möte med riksdagsledamot Jakob Olofsgård (L) som blivit inbjuden. Familjebehandlarna vill förbättra stödet till de familjer och barn som drabbas av problematisk skolfrånvaro.

– Jag tog kontakt med Jakob Olofsgård utifrån en frustration. Jag hör hur föräldrar återger samma berättelse om och om igen. Hur de hamnar mellan skola, socialtjänst och BUP, säger Zandra Westerberg, familjebehandlare och samordnare.

Hon gestaltar det med tre kaffekoppar, en för BUP, en för socialtjänsten och en för skolan. Hon ställer dem i en ring så att de formar ett mellanrum i mitten.

Annons

Annons

– I det här mellanrummet behöver föräldrarna ta väldigt mycket ansvar. De behöver rodda, samordna, ibland behöver de ha juridisk kompetens, säger hon.

Zandra Westerberg och hennes kollegor ser hur den situationen tär på föräldrarna.

– Jag känner en väldigt frustration över att träffa föräldrar som nästan blir traumatiserade och utbrända av att hamna i det här mellanrummet, säger hon.

Linnea Danielsson, behandlingschef, förklarar att Magelungens roll många gånger blir att just brygga över det där mellanrummet. Men Magelungen i sig kan inte räcka till för alla fall utan samhället måste agera nu, menar hon.

– Vi känner att vi har en viktigt roll i att dela med oss av familjernas berättelser och engagera politiker för att få till en förändring, för det här kan inte fortsätta, säger Linnea Danielsson.

Linnea Danielsson, Jonas Nestor rektor på resursskolan, Therese Markusson och Zandra Westerberg. Här träffar de Jakob Olofsgård (L). Med skärmar kan elever få en mer avkopplad studiemiljö.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Robert Eriksson

Jakob Olofsgårds besök ser de som ett första steg till att bygga nätverk och börja opinionsbilda i frågan. Det finns önskemål från föräldrar om mer kontakt med de förtroendevalda, berättar Linnea Danielsson.

Det som i första hand efterfrågas av de drabbade är en samordning mellan skola, BUP och socialtjänst.

– Alla fall är unika men en gemensam nämnare är att det går åt otroligt mycket energi åt att söka och bära information mellan myndigheterna, det finns ingen samordnande funktion utan föräldrarna måste ta den rollen. Om en vuxen är sjukskriven eller går in en depression finns det ofta en profession som tar hand om kontakterna, men en sådan finns inte per automatik för de här familjerna, säger Linnea Danielsson.

Annons

Annons

Något annat de noterat är att stödet kan skilja sig väldigt mycket från kommun till kommun och även i detta skulle de vilja se en förändring.

– Vi ser att kommuner satsar på olika saker och därför är det skillnader i hur stödet ser ut mellan olika kommuner, säger Linnea Danielsson.

Familjebehandlarna har själva sett vad det betyder för föräldrarna och barnen när de får rätt stöd. Familjebehandlarna är anpassningsbara och de kan även åka hem till familjer vid behov.

– Föräldrar visar ofta en stor tacksamhet när vi kommer in, oftast är de då redan slutkörda, säger Therese Markusson, familjebehandlare och samordnare.

– Vi blir den där bryggan mellan socialtjänsten, skolan och BUP. Då kan mamma och pappa få fokusera på att vara förälder, säger Zandra Westerberg.

Under mötet berättade Jakob Olofsgård om ett politisk förslag med syfte att hjälpa barn med problematisk skolfrånvaro. Familjebehandlarna skickade även med honom en idé han kanske kan genomföra.

Fakta

Magelungens skrivelse

Familjebehandlingen har i dialog med föräldrar och barn tagit fram ett antal punkter där de eftersträvar förbättringar i stödet till familjer som drabbas av problematisk skolfrånvaro.
Barn före budget

Att barn och familjers behov inte ska bli en budgetfråga. En knaper budget får inte vara orsaken till att insatser tas bort eller att kompetensutveckling prioriteras ned.
Var du bor ska inte spela roll - likvärdighet

Möjligheter till stöd påverkas idag av var du bor. Vårdköer och kompetens inom kommunerna skiljer sig åt. En kommuns bedömning av ett barns stödbehov kan bli inaktuell vid en flytt till en annan kommun, vilket kan leda till att stöd dras in. Bedömningar om barnets behov bör följa barnet och inte kommunen.
• Krav på utsedd samordnare för barn med flera professionella kontakter.
Flera familjer vittnar om hur de själva roddar alla professionella kontakter. Det ska vara krav på en utsedd samordnare för de familjer som har flera professionella kontakter.

Om Magelungen

Magelungen är en idéburen medarbetarägd verksamhet, som erbjuder resursskola, behandlingsinsatser och LSS verksamheter till barn, unga och deras familjer. Magelungen finns i hela Sverige. I Jönköping finns en familjebehandling, en resursskola och en gymnasieskola.

Annons

Annons

Till toppen av sidan