Annons

Annons

Annons

Hemmasittarna

L-toppen Jakob Olofsgård vill hjälpa elever med hög frånvaro: ”Får inte bli en pengafråga”

Riksdagspolitikern Jakob Olofsgård (L) engagerar sig i frågan om barn med problematisk skolfrånvaro.

– Idag faller många familjer mellan stolarna, säger han.

Jakob Olofsgård i ett av klassrummen på Magelungens resursskola. Therese Markusson, Zandra Westerberg och Linnea Danielsson skickade med honom en idé om att underlätta vabb för drabbade föräldrar.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Robert Eriksson

Annons

Riksdagsledamoten Jakob Olofsgård (L) besökte Magelungen nyligen. Ämnet för besöket var barn och familjer som drabbas av problematisk skolfrånvaro.

– Jag är intresserad av att lyssna in expertisen. Vi politiker kan ge de generella förutsättningarna. Jag är nyfiken på vad de som arbetar med detta anser kan fungera, säger han.

Han ville bland annat höra vad familjebehandlarna på Magelungen tycker om regeringens satsning på skolsociala team. En satsning som sker med målsättning att minska långtidsfrånvaro bland elever i skolan.

– Det är en person från skolan och en från socialtjänsten som samarbetar kring en elev som har en problematisk skolfrånvaro, säger Jakok Olofsgård när han beskriver satsningen.

Annons

Annons

Tanken är att det skolsociala teamet ska fånga upp barn så tidigt som möjligt. Teamet ska även hålla samman skolan och socialtjänstens insatser.

– Idag faller många familjer mellan stolarna. Det är tufft. De ska ha ett jobb, ett familjeliv och samtidigt vara både psykolog och jurist, säger Jakob Olofsgård.

Jakob Olofsgård (L) hoppas att skolsociala team kan bidra till ett närmare samarbete mellan skola och socialtjänst men även tidigare upptäckt av elever som riskerar en hög frånvaro.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Robert Eriksson

Han beskriver teamen som mer aktiva och handlingskraftiga än de nuvarande insatser som finns.

– Som det är nu kommer insatserna ofta in i ett sent skede. Men ofta kan man börja arbeta med detta i förskoleåldern, frånvaron kan börja dyka upp redan i ettan eller tvåan, säger Jakob Olofsgård.

Regeringen avsätter 73 miljoner kronor för skolsociala team år 2023 och för 2024 och 2025 avsätts 250 miljoner kronor per år. Pengarna fördelas till kommunerna genom statsbidrag.

– Det här får inte bli en pengafråga. Nu skjuter vi till de här medlen och då har kommunerna ansvaret att upprätta ett skolsocialt team, säger Jakob Olofsgård.

Vi frågade Anna Carlsson (S) (skolpolitiker i Jönköpings reds.anm) om satsningen och hon menar att det blir lite pengar per kommun, vad tänker du om det?

– Det här är viktiga pengar. 2023 är en uppstartssträcka och sedan växlar vi upp till 250 miljoner kronor. Sedan får vi hela tiden utvärdera och utveckla detta, säger Jakob Olofsgård.

Annons

Personalen på Magelungen tyckte att satsningen på skolsociala team lät bra. De hoppas på en utvärdering längre fram.

Annons

– Alla satsningar som görs är välkomna. Det är viktigt att utvärdera efteråt. Det är också viktigt att det blir likvärdigt, så att alla kommuner genomför de här satsningarna, säger Linnea Danielsson, behandlingschef på Magelungen.

Vid sidan av de skolsociala teamen finns mer att göra menar Jakob Olofsgård. Han säger att socialtjänst, skola och BUP måste stärkas var och en för sig samtidigt som samarbetet mellan dem också ska förbättras.

Under besöket från Magelungen fick han även med sig ytterligare en tanke som kan leda till ett politiskt förslag framöver. I dagsläget kan föräldrar vabba för vård men inte för sociala insatser. Det innebär att föräldrar kan förlora pengar på de många möten som ofta krävs vid problematisk skolfrånvaro.

– Det här tycker jag vore jätteintressant att titta på om vi kan se över, säger Jakob Olofsgård.

LÄS MER: De ryter ifrån om hemmasittarna: ”Vi känner en frustration”

Annons

Annons

Till toppen av sidan