Annons

Annons

Annons

Jönköping

Beskedet från SMHI: Här kommer säsongens första snö

Brittsommarvärmen biter sig kvar i söder – men i norr kommer säsongens första riktiga snöfall.

– Det kan bli upp mot en decimeter lokalt, säger meteorologen Viktor Bergman.

Veckan kan bjuda på snö i norr, men det är oklart hur mycket som kommer att lägga sig. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hasse Holmberg / TT

Annons

Kontrastrikt väder väntar i veckan.

Högtrycket ger vika för ett lågtryck som närmar sig från Norska havet. Under måndagen mulnar det på från sydväst, med risk för regn i västra Svealand och västra Götaland.

– Över framför allt norra Norrland kan det bli ytterligare en solig dag. Det är också lite varmluft kvar längst ner i söder. Om solen får visa sig där innan regnet kommer kan det bli uppemot 20–25 grader, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Annons

Annons

Regnet tilltar under tisdagen med nederbörd i så gott som hela landet. De största regnmängderna väntas i norra Norrland. I Lappland kan nederbörden efterhand falla som snö eller blötsnö.

– Det är på natten mot onsdag som det på allvar kan övergå i snö. Främst i norra Lappland, men på onsdagsmorgonen kanske även i södra delarna av Lappland, säger Viktor Bergman.

Varmt i backen

Både tisdag och onsdag kan även bli blåsiga, framför allt i Götaland och norra Norrland.

Hur mycket snö kan det bli?

– Det är den stora frågan och svårt att svara på. Det är fortfarande varmt i backen, så det krävs nästan minusgrader för att det ska lägga sig så här års, säger Viktor Bergman.

– Men det ser ändå ut att kunna lägga sig litegrann. Kanske fem centimeter, upp mot en decimeter lokalt.

Är det här säsongens första snö?

– Om det blir som det ser ut, kommer det att vara säsongens första riktiga snöfall. Det har snöat lite i fjällen i högre terräng tidigare, men inte i lägre terräng.

Över det normala

Mer regn väntas till helgen och eventuell snö lär smälta och sköljas bort i slutet av veckan.

Den hittills varma starten på hösten, med temperaturer på runt eller över 20 grader på sina håll, sticker ut, enligt Viktor Bergman.

– Jämför man med referensperioden 1991–2020 är det flera grader över det normala, två–tre grader. Det har varit en ovanligt varm september.

Annons

Annons

Till toppen av sidan