Annons

Gruvdirektören Mark Saxon för Tasman kallar Norra Kärr, som är platsen för den tänkta gruvan för sin baby. På frågan om gruvan kan komma att säljas till kineserna svarar han i massmedia att det avgör aktieägarna. Om det blir en gruva i Norra Kärr, så skulle jag inte bli förvånad om jag en dag fick se rubriken: “Nu säljer gruvdirektören sin baby till kineserna”.

Jag ger dagens ris till Mark Saxon som nu försöker lura politikerna och myndigheterna till att tro att det bästa är att säga ja till en gruva i Norra Kärr. Han försöker locka med att det ska ge några hundra arbetstillfällen.

Däremot säger jag ja till en satsning på besöksnäringen runt Vättern. Jag föreslår en storsatsning under en tioårsperiod på att utveckla besöksnäringen och min vision är att det varje år ska skapas 1 000 nya jobb runt Vättern inom denna näring.

Annons

Italien är ett av världens främsta turistmål med uppemot 50 miljoner besökare om året från hela världen. Jag har själv under åren som folkbildare haft många kontakter med italienarna och lärt mig att turismen är en mycket viktig inkomstkälla för den italienska statskassan och den ger miljoner med arbetstillfällen. Vi har mycket att lära av dem hur man lockar till sig turister och därigenom stärker besöksnäringen för att exempelvis se till att människor får upplevelser och möjligheter till att koppla av.

Likadant kan det bli kring Vättern om staten satsar på detta och kommunerna runt sjön samarbetar för att utveckla turistnäringen. En projektgrupp kan bildas och mitt förslag är att den leds av Carl-Jan Granqvist, som är mångfaldens mästare.

Studieförbunden uppmanas av mig till folkbildningsinsatser om vatten. Och då tänker jag inte bara om vatten lokalt, utan även globalt. Min tanke är att vi med kulturen och folkbildningen som redskap ska Rädda Vättern och skapa 10 000 nya jobb inom besöksnäringen runt Vättern.

Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) och sist men inte minst Jimmie Åkesson (SD), får räknas som gruvnäringens vänner. De trycker gärna på den “politiska gaspedalen” för att gynna gruvverksamhet i Sverige. Jag har noterat att Sverigedemokraterna lagt fram en motion om hur gruvnäringen ska utvecklas i vårt land.

Jonas Sjöstedt (V) och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin trycker gärna på “den politiska bromspedalen” när det gäller gruvverksamhet i Sverige.

Jag frågar nu Stefan, Annie, Jan, Ebba, Ulf och Jimmie: Är ni beredda att säga ja till en gruva i Norra Kärr och nej till Vättern? Säger ni ja eller nej till mitt förslag om en satsning på 10 000 nya jobb runt Vättern?

Hans Mannefred

Folkbildare/fristående samhällsdebattör