De båda personerna, en man i 45-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern, misstänks för att i juli förra året ha gjort inbrott i villan på Bymarken och spridit ut brandfarlig vätska i villan samt krossat en ruta och öppnat en dörr för att få en luftgenomströmning så att elden skulle ta sig.

Branden fick ett häftigt förlopp och stora delar av villan samt inredning, till ett värde av cirka 10 miljoner kronor, förstördes. Familjen som bodde i villan var inte hemma vid tillfället och ingen person kom till skada.

Känd entreprenör

Motivet till den grova mordbranden ska enligt åtalet vara en affärstvist och den misstänkte och en av husägarna ska ha känt varandra i många år. Den misstänkte mannen är en välkänd entreprenör från Stockholm och har tidigare varit inblandad i flera tvister där han krävts på mångmiljonbelopp. Så sent som förra året inledde ekobrottsmyndigheten en förundersökning om bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott mot mannen.

Förutom mordbranden misstänks de båda även för att ha gjort inbrott i en sommarbostad som tillhörde Jönköpingsparet i Bredaryd. Där ska hårddiskar och en dator ha stulits. Även från huset i Jönköping stals en dator.

God bevisning

Åklagaren menar att hon har god bevisning bland annat i form av verktyg och brandfarliga vätskor som hittades i de misstänktas bostad i Stockholm vid en husrannsakan. Man har även kunnat bevisa att paret var i Jönköping i samband med tiden för mordbranden samt tagit mobiltelefoner i beslag. Telefoner som de misstänkta ska ha använt för att rekognosera och ta reda på var Jönköpingsparet befann sig i samband med branden och inbrottet.

Paret har suttit häktade sedan i januari och åtalas alltså för grov mordbrand och grov stöld, de riskerar nu fängelsestraff i upp mot åtta år. De nekar till brott.