Hur länge har ni planerat för metoo-fackeltåget?

– Jag är med i #Deadline och på nationell nivå talades det om att arrangera ett fackeltåg i hela landet. Någon gång i november väcktes tanken på att arrangera ett fackeltåg i Jönköping. Vi är fyra kvinnor, alla födda i olika decennier och med olika nätverk, som står som initiativtagare, berättar Lena Nilsson.

Vilka får gå med i fackeltåget?

– Alla kvinnor, trans- och ickebenära personer. På nationell nivå har det bestämts att det ska vara kvinnor som får gå med i tåget eftersom en del kvinnor inte känner sig trygga annars. men männen är välkomna till Rådhusparken och torget för att heja på. Vi har också fått mycket stöd av män i form av exempelvis hjälp att bära vatten.

Annons

Hur många facklor förbereder ni?

– 400 facklor. Vi räknar med att det kommer tre-fem gånger så många som har anmält sig på Facebook att de kommer, och där har vi 100 anmälningar. I polistillståndet har vi angett 500-1 000 personer och det hoppas jag att det blir.

Var startar tåget?

– På hovrättstorget. Vi går i tystnad till Rådhusparken och där får vi lyssna till sång och vittnesmål från kvinnor. Därefter träffas vi på ett café och snackar av oss.

Varför känns det viktigt att gå med i ett fackeltåg kopplat till #metoo?

– Jag jobbade som journalist på 70 och 80-talet i en mansdominerad värld. Jag var aldrig utsatt för fysiska övergrepp, men jag vet andra som har varit det och jag har också tagit del av flera vittnesmål från kvinnor som varit utsatta för såväl våldtäkter som andra typer av övergrepp. Kvinnor har mötts av reaktioner som ”Han är ju sådan”, ”Det kan vi hålla för oss själva” och ”Du har säkert missuppfattat”. Nu får det vara slut på trakasserier och övergrepp! Nu är tystnaden bruten. Till de som säger att det finns en gräns för #metoo vill jag säga att det måste finnas en gräns för antalet våldtäkter.

Lena Nilsson tycker att det känns självklart att gå med i metoo-fackeltåget för kvinnors rätt.
Foto: Privat