Annons

Det var den 21 december som en man hittades mördad i en lägenhet på Råslätt. En 57-årig man kunde senare gripas, anhållas och häktas misstänkt för mordet. I samband med häktningen, som skedde bakom stängda dörrar, fick åklagaren också fortsatt tillstånd att besluta om restriktioner.

Åklagaren önskade den 9 januari att tingsrätten skulle förlänga åtalstiden med motiveringen att förundersökningen inte kunnat slutföras inom föreskriven tid.

Tingsrätten kan nu meddela att 57-åringen har omhäktats.

– Det är inte så konstigt att mannen blir omhäktad. Utredningen är ju inte klar och det finns fortfarande häktningsskäl, säger åklagare Anders Brokelind.

Åtal ska väckas vid tingsrätten senast den 24 januari.

Identitet fastställd

Offrets identitet har nu fastställts. Mannen, som är född 1974, ska inte ha varit från Jönköping utan från forna Jugoslavien.

– Jag har inte fått några personuppgifter på mannen än, så mer än så kan jag inte säga. Offret och de misstänkta känner varandra till utseendet. Jag kan inte gå in mer exakt på deras relation, det får utredningen visa. Det är lite känsligt att exakt redogöra för den här relationen, säger Anders Brokelind, som inte vill kommentera om den mördade mannen haft något kriminellt förflutet.

– Det får utredningen visa.

Hålls förhör

Anders Brokelind berättar att man fortfarande jobbar med ärendet och att han på grund av detta inte vill gå ut med så mycket mer information.

Annons

– Det skulle kunna försvåra utredningen. Just nu hålls det förhör med de misstänkta och vi väntar på resultatet av den tekniska undersökningen. Det har även genomförts dörrknackningar, vilket vi alltid gör. Det måste ske många förhör i det här ärendet för att utesluta att mordet inte har gått till på något annat sätt, förklarar han.

När väntas den tekniska undersökningen vara klar?

– Vi kommer att få resultatet successivt, men det kan nog ta ett antal veckor. Efter att vi har fått sammanställningen av den tekniska undersökningen så kommer resultatet att ställas mot vad som sägs i förhör.

Har bilden klarnat av vad som har hänt på Råslätt?

– Det går åt rätt håll och det går ju inte sämre i alla fall.

Som vi tidigare har berättat så har det även förekommit två andra misstänkta för mordet. En man född 1995 är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet. Ytterligare en kvinna som är född på 1960-talet har tidigare fångat polisens intresse, men personen släpptes då det inte fanns häktningsskäl.

Inga fler misstänkta

Enligt Anders Brokelind kvarstår dock misstankarna mot kvinnan som är född på 1960-talet.

Tidigare har ni inte velat gå ut med om den frisläppta personen varit en man eller kvinna, men nu gör ni det?

– Ja, vi anser att det är överspelat. Dessa uppgifter har redan kommit ut och kvinnan är ju dessutom släppt på fri fot.

Med överspelat menar du att hon inte är med i utredningen längre?

– Det sa jag inte. Jag sa ju att hon fortfarande var misstänkt. Men i dessa situationer kan något vara topphemligt ena timmen och nästa timme kan läget ha förändrats. Det beror lite på hur utredningen går framåt. Det kan ju till exempel ha varit så att vi ville hålla kvinnans identitet hemlig just för att det kunde ha funnits en gärningsman på fri fot som gärna hade velat veta om vi hade en kvinnlig eller manlig misstänkt.

Ni har inga fler misstänkta än den 57-åriga mannen, den här kvinnan och personen som är född 1995?

– Nej.