Annons

I början av december greps en 86-årig man misstänkt för att ha försökt mörda sin ett år yngre hustru. Det skedde i parets bostad i Vaggeryd söder om Jönköping.

För två månader sedan åtalades mannen vid Jönköpings tingsrätt. Enligt åtalet har han slagit kvinnan i huvudet och ansiktet med en enkilos järnhantel flera gånger och tagit strupgrepp på henne.

Gjorde motstånd

Annons

Kvinnan gjorde motstånd och lyckades ta sig loss. Hon ådrog sig flera sårskador och svullnader, bland annat i ansiktet, på huvudet och på halsen. Syftet var, enligt åklagaren, att mörda henne. Åklagaren menar att det bara var tillfälligheter som gjorde att hon överlevde.

Åklagaren anser vidare att brottet i första hand ska rubriceras som mordförsök eftersom mannen har ”visat särskild hänsynslöshet” och i andra hand som grov misshandel.

Mannen har i förhör erkänt att hans uppsåt var att döda hustrun.

Hänsyn till ålder

På fredagen meddelade Jönköpings tingsrätt dom i målet. Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer mannen till fängelse i tre och sex månader för försök till mord. Rätten menar att mannen har haft tankar på att döda hustrun under en längre tid och att hon inte anses vara sjuk. Straffvärdet är egentligen sju års fängelse för detta brott, men rätten har tagit hänsyn till mannens höga ålder och hans hälsa.

Tingsrätten har även bestämt att mannen ska vara kvar i häktet eftersom det finns risk för att han begår fler brott.

Dom