Toppen mot botten drabbade samman i det heta derbyt mellan Jönköpings IK och Östra SK. Skådeplats för derbyt var Arenan och det var JIK:s Filip Åkerblom som var huvudrollsinnehavare.
Åkerblom, som tidigare under säsongen bara gjort ett mål, och som under förra året också bara gjorde ett mål, stal showen fullständigt.
Han öppnade målskyttet efter nära tio minuter av den första perioden via en väl inövad frislagsvariant.
I inledningen av den andra perioden satte han sitt, och JIK:s, andra mål och när matchen var över hade han gjort ytterligare två mål.
– Det var ett bra tag sen, det har jag nog inte gjort sen jag var under tio. Det är inte varje dag någon gör fyra påsar i allsvenskan, sa han efter matchen.

JIK besegrade Östra med klara 8–2. Foto: Elvedin Basic
Besvikelse i Östra Foto: Elvedin Basic
Högt tempo och närkamper när JIK vann Foto: Elvedin Basic
Dans, färg och sång bjöds från hemmaklacken Foto: Elvedin Basic

Annons

Jämn match
Men det var en jämn, och stundtals ganska hafsig, match som JIK vann. 
Båda lagen ville mycket och det blev ofta mer hjärta än hjärna och felpassen avlöste stundtals varandra.
– I två perioder var det jämnt, sen gick vi ner på folk och kunde driva upp tempot, sa Filip Åkerblom som hyllade de båda målvakterna.
– Han (Viktor Johansson, Östra) gör en ruskig match, och (Gustav) Jansson räddar oss, han gr en hel del räddningar.

Nära kvalplats
I och med segern så ska det till en total kollaps för att JIK ska missa kvalet till SSL. JIK har 13 poäng ner till Fagerhult Habo som just nu parkerar på femte plats.
– Vi kommer spela varje match med stor ödmjukhet, framför allt att göra det vi ska varje match och inte vara nonchalanta. Vi måste förbereda oss inför ett stundande kval. 
För Östra var det här åttonde raka matchen utan trepoängare, och i nästa match väntar en ny tupp utmaning då laget möter serieledande Höllviken.

JnyttTV. Se intervju med Östralånet Emil Kihlblom, highlights från matchen och matchen i repris i sin helhet.

Fakta

Allsvenskan SödraJönköpings IK–Östra SK 8–2 (1-0, 1–1, 6–1)Mål: JIK: Filip Åkerblom 4, Gusta..

Fakta

Allsvenskan SödraJönköpings IK–Östra SK 8–2 (1-0, 1–1, 6–1)Mål: JIK: Filip Åkerblom 4, Gustaf Ihrman, Richard Hessmer, Jacob Larsson, Hannes Blomkvist. Östra: Emil Skog, John Widlert.Utvisningar: JIK: 1x2, Östra: 1x2Publik: 723, Arenan 

JIK