Annons

Jag vill nu påminna om att Kina håller på att ta världsherraväldet. Deras vapen är en ny “atombomb”, inte fylld med uran - utan med pengar. Det finns många exempel på händelser, som visar att de just nu väljer att kriga i stora delar av världen i ett syfte: att ta över den ekonomiska makten och därigenom den politiska makten.

Kineserna har köpt gruvor i Afrika. Och de är intresserade av att köpa gruvor i Sverige. Gruvan i Norra Kärr (mellan Gränna och Ödeshög) - om det nu blir någon gruva där - är bara en av gruvorna de är intresserade av att köpa. Detta faktum - att de vill köpa upp ett antal gruvor i Sverige - utgör i sig en “tickande bomb”.

I den politiska debatten i Sverige säger gruvornas vänner att vi ska satsa mer på gruvnäringen för att inte vara så beroende av leveranser från Kina, som idag är världsledande när det gäller jordartsmetaller. Det man glömmer bort är att även dessa gruvor kan komma att ägas av kineserna.

Annons

Under sin tid som näringsminister deklarerade Annie Lööf att hon inte ville inför någon gruvskatt eller höja mineralavgiften. Detta framkommer redan av SVT Nyheter (21/2 2013). Och mig veterligen gäller denna linje för Annie fortfarande, vilket är beklagligt.

En statlig myndighet, Invest Sweden, har arbetat med uppgiften att locka hit utländska investerare. Deras dåvarande generaldirektör Per-Erik Sandlund sa i en intervju som publicerades i svensk massmedia att kineserna är intresserade av att köpa gruvor. På frågan var han hade den informationen svarade han: “Uppgifterna kommer från regeringshåll i Kina”.

Till saken hör att denna statliga myndighet nu är nedlagd, efter det att Svenska Dagbladet avslöjade att de fuskade med uppgifter om hur många arbeten kineserna skapat i Sverige.

Kineserna köpte upp Volvo till reapris. Uppköpet gjordes av det kinesiska bolaget Geely till rea-pris. Om detta skrevs följande i Affärsvärlden (2010-03-29): “Under 1999 köpte Ford Volvo PV för runt 50 miljarder kronor. I helgen sålde Ford samma bolag till Zheijang Geely Holding Group för cirka 13 miljarder kronor”.

De har visat intresse för att vara med och vara en hjälpande hand när det gäller höghastighetståget i Sverige. Detta har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gjort tummen ner för i en intervju i Svenska Dagbladet (27/1 2019).

Pressen i Kina tillhör det ofria ordet. Presidenten har nyligen rest runt till redaktionerna för att påtala att deras ledstjärna ska vara det Kommunistiska partiet och vad det står för.

Religionsfrihet råder inte i landet. Kineserna har låst in en miljon muslimer i fångläger för att fostra dem till goda företrädare för det kommunistiska partiet. Varför demonstrerar vi inte i Sverige emot detta?

Det kan bli så att framtida generationer kommer att anklaga oss för det, precis som det idag ofta sägs att det på sin tid var många, som inte engagerade sig emot andra världskrigets judeutrotning.

Vi ska också komma ihåg att från 1949 då Kina blev en kommunistisk stat har under Mao Zedongs ledning någonstans mellan 40–70 miljoner människor dödats som ett resultat av den kinesiska ledningens politik.

Hitler orsakade 11 miljoner människors död. Och resultatet av Stalins politik var att cirka 40 miljoner människor dukade under.

I Dagens Nyheters lördagsbilaga den 2 januari 2019 kunde man läsa om den “Röda Armé-skolan”. I den skolan handlar det om hjärntvätt hela tiden, varje dag - året runt. Utbildningen syftar till att ge stöttning till kommunistiska partiet.

I intervjun i Dagens Nyheter säger en rektor från en Röda Armé-skola: “Det viktigaste är att vi lär våra elever att älska landet, älska revolutionen, älska partiet och älska folket”. Och detta sker nu - år 2019. Varför protesterar inte vi svenskar mer över detta? Kommunismen i Kina är inte död, den finns kvar. I Sverige pratar gärna och ofta Annie Lööf om Vänsterpartiets gamla förflutna som kommunister. Men om dagens kommunistiska regim i Kina hörs hon inte för ofta i debatten.

Jag uppmanar nu kardinalen Anders Arborelius i Katolska kyrkan att ta initiativ till en världsomfattande bön för ett demokratiskt och öppet Kina. Ett land med yttrande- och religionsfrihet.

Jag föreslår nu Frälsningsarméns högkvarter i England att också utlysa en världsomfattande bön för ett nytt Kina. Frälsningsarmén finns i 127 länder och är därför en stark kraft att räkna med.

Jag föreslår också att alla frikyrkor i vårt eget land - Sverige - utlyser en bön för Kinas framtid, utan ett Kommunistiskt parti som vill styra sina medborgare med en hjärnhand. I och med att Svenska kyrkan numera är skild från staten räknar jag med att den ingår inom ramen för frikyrkorna. Svenska kyrkan skulle också kunna manifestera viljan till ett nytt Kina genom en klockringning. En sådan aktivitet skulle få ett genomslag massmedialt i stora delar av världen.

Folkbildningens aktörer i Sverige bör ta upp Kinas roll i dagens Sverige och världen och även i morgondagens Sverige. Fokuset på vad som händer i Kina bör öka. Studieförbunden har en nyckelroll i sammanhanget med sitt redskap studiecirkeln.

Palme sa på sin tid: “Sverige är en studiecirkeldemokrati”. Nu uppmanar jag bildningsförbunden upp till bevis. Är ni beredda att ta chansen och visa att Sverige fortfarande är en studiecirkeldemokrati?

Det vi vet är att i Kina finns inga fria studieförbund. Det förekommer studiecirklar fria från statlig styrning, men de får gå under beteckningen “Hemliga studiecirklar”.

Hans Mannefred

Folkbildare/fristående samhällsdebattör