Annons

Högläsning, sånger och ramsor stod högt i kurs bland bebisarna som kommit till babycaféet på Stadsbiblioteket i Jönköping under tisdagen. Under en timme bjöds det på högläsning ur olika böcker och det blev många skratt under tisdagsförmiddagen. Ett tiotal barn och deras föräldrar hade kommit till bibblan för att vara med, alla barn i åldrarna sex till tolv månader.

Foto: Marianne Lundvall
Foto: Marianne Lundvall
Foto: Marianne Lundvall
Foto: Marianne Lundvall
Foto: Marianne Lundvall
Foto: Marianne Lundvall
Foto: Marianne Lundvall

Annons

Första dagarna som föräldraledig
Love Malmqvist och dottern Iris var några av de som var på plats.
– Det är mina första dagar som föräldraledig nu, så det är helt nytt alltihopa, säger Love som tycker det är roligt att få vara hemma med dottern. Att dottern får träffa andra barn tycker han är viktigt och det får hon ju tillfälle till under babycaféet.

"Behöver få höra mycket ord"
Mårten Gustafsson är bibliotekarie på Stadsbiblioteket och en av dem som jobbar med caféet. I fem år har de här träffarna arrangerats och Mårten tycker det är viktigt att barn och föräldrar kan träffas på det här sättet i en miljö där läsning får stå i centrum.
– Det här är en del av vårt läsfrämjande arbete. Det är aldrig för tidigt att börja läsa för sina barn, barn behöver få höra mycket ord och mycket språk. Vi sägs använda oss av 3000 ord på en dag men barn behöver få höra det dubbla och då är det bra med läsning, säger Mårten.

Läsande föräldrar viktiga
Att få föräldrar och barn att hitta till biblioteket och känna sig bekväma där är en viktig del i arbetet och de här träffarna blir även ett sätt att marknadsföra verksamheten.
– Vi ger även de vuxna boktips , vi vill få in läsning både för barn och för de vuxna, säger Mårten som menar att barn ju ofta gör det som de ser sina föräldrar göra. Läser föräldrarna och gillar böcker är chansen stor att även barnen får upp intresset för läsning.