Annons

Under förra året installerades det över 10 000 nya solcellsanläggningar i Sverige vilket ledde till att det vid årsskiftet fanns 25 500 anläggningar i Sverige. 1 362 stycken av dessa är belägna i Jönköpings län.

– Intresset för att installera solceller bara ökar i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi, i ett pressmeddelande.

I Jönköpings kommun hade man totalt 364 installerade anläggningar 2018 med en total installerad effekt på 6438 kilowatt.

Genomsnittskostnaden för att installera ett eget solcellssystem har sjunkit med 75 procent från 2010 till 2018.

– För att öka solelens andel av Sveriges energimix är det viktigt att lagstiftningen förenklas ytterligare. Vi ser gärna att det energi-ROT-avdrag, som föreslagits i både utredningar och från politiskt håll, ersätter dagens solcellsstöd så snart som möjligt, säger Johan Lindahl.

Annons

För att i framtiden kunna få ett scenario med hundra procent förnybar elproduktion är det rimligt att solelen står för upp till tio procent av elanvändningen enligt Energimyndigheten. Det krävs ungefär 40 gånger mer solceller i Sverige än vad vi redan har i dag för att nå dit.

Solcellskapaciteten i Jönköpings län måste öka från nuvarande 21 000 kilowatt till 480 000 kilowatt om länet vill bidra till sin andel.