Annons

På kvällen fredag 27 augusti förra året inleddes en biljakt i Huskvarna. Bilen körde enligt polisen i hög hastighet på gång- och cykelvägar och efter en stund körde den in i ett träd utanför Sandagymnasiet.

Tre män färdades i bilen, och alla tre fick föras till sjukhus. En av dem transporterades till Universitetssjukhuset i Linköping med livshotande skador.

Annons

Det har förekommit uppgifter om att det dröjde 20 minuter innan polisens länskommunikationscentral kontaktade SOS Alarm, och dessa uppgifter bekräftas nu av en utredning som polisens enhet för särskilda utredningar har gjort. Ambulansen körde sedan till fel sida av Sandagymnasiet, och därför dröjde det ytterligare en stund innan de tog hand om mannen som var svårt skadad.

"Se över våra rutiner"

I det här fallet var det missförstånd mellan patrullen på plats och länskommunikationscentralen som gjorde att det drog ut på tiden innan ambulansen larmades.

– I regel ska patrullen på plats göra det men alla regler har undantag. I vissa lägen är det inte lämpligt att patrullen gör det och då anropar man RLC (regionledningscentralen som har ersatt länskommunikationscentralen). Här gick det fel, det tog för lång tid och det har funnits extra anledning att se över rutiner, säger Johan Norrman, polisområdeschef för Jönköpings län, till JP.se.

Åklagaren har tidigare beslutat att lägga ner förundersökningen eftersom brott inte kan misstänkas.