Annons

Lärarförbundet konstaterar att det finns 2 600 lärare i länet som inte längre jobbar i skolan. Om 60 procent av dessa skulle lockas tillbaka till läraryrket igen skulle det innebära 1 600 lärare i klassrummen, konstaterar Lärarförbundet.

Annons

– Många lärare lämnar yrket med sorg i hjärtat. Att vara lärare är ett kvalificerat och utmanande yrke som med rätt förutsättningar är ett riktigt drömjobb. Men idén om vad läraryrket skulle kunna vara räcker inte. Vi ska inte tro att fler vill bli lärare eller att de som utbildat sig kommer att stanna kvar om lönen och villkoren inte är konkurrenskraftiga, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

När Statistiska centralbyrån genomförde en enkätundersökning förra året ska 60 procent av de tillfrågade lärarna, som inte jobbar i skolan längre, ha svarat att de skulle kunna tänka sig att gå tillbaka till sitt yrke. Det som skulle kunna locka dem tillbaka uppges framför allt vara rimligare arbetsbelastning i förhållande till arbetstid, större möjlighet att styra över arbetssituationen och högre lön.

För hela landet handlar det om 38 000 lärare som jobbar i andra yrken. Drygt 6 000 av dessa jobbar i stället som chefer inom något annat än utbildningsväsendet, 9 000 har arbeten som kräver fördjupad högskolekompetens, 700 har arbeten som kräver kortare högskoleutbildningar och 16 000 har arbeten som kräver högst gymnasieutbildning.