Biblioteket på Österängens centrum har haft öppet till klockan 19 flera dagar i veckan, men nu har öppettiderna ändrats så att biblioteket stänger klockan 16 varje dag. Anledningen är att ett gäng ungdomar stökat och trakasserat personalen.
- Det har varit stökigt under hela hösten, men nu eskalerade det förra veckan och det blev akut, vi har därför beslutat att stänga på kvällarna, säger Ulf Moberg (bilden) som är bibliotekschef i Jönköping.
- Det är väldigt tråkigt att det blir så här, det drabbar alla, säger han och suckar.

Annons

Ropat könsord
Enligt Moberg har det inte förekommit någon skadegörelse eller något fysiskt våld men ett gäng på ett 15-tal ungdomar har trängt sig in på biblioteket. Källor till Jnytt berättar att ungdomarna har ropat könsord till personalen och besökare och manipulerat datorer med mera.
- Det är en ensam person som arbetar på biblioteket och då blir det naturligtvis extra utsatt, säger Ulf Moberg. Det är ju ett ganska så litet bibliotek så när det kommer stora ungdomsgäng samtidigt och stökar då kan situationen upplevas som hotfull.

Ordningsvakt under hela jullovet
Kriminalkommissarie Mats Rosenqvist, chef för brottsamordningen på Jönköpingspolisen, beklagar det inträffade och är väl medveten om problemet.
- Under kvällstid har vi avsatt en patrull som enbart rör sig i området, säger han. Fritid och socialen gör ett väldigt bra arbete i området och vi märker att när Birkagården är öppen, då är det lugnare på området.
Polisen är dock lite oroade över det kommande lovet, då brukar det kunna bli stökigt.
- Det kommer att finnas en ordningsvakt på Österängens centrum under hela jullovet, ordningsvakter kan ju ingripa om något inträffar och vi ser dem som vår förlängda arm, säger Rosenqvist.

Tiderna blir permanenta
Bibliotekets huvudsakliga besökare består av pensionärer och skolungdomar, och biblioteksledningen har därför beslutat att nu behålla de nya öppettiderna.
- Vi får utvärdera det till våren, men som det ser ut nu så behåller vi de här öppettiderna, säger Ulf Moberg.
Tidigare i höstas har även biblioteket på Öxnehaga utsatts för liknande problem.